Ausztria egyetért a visegrádiak B-tervével, de nem tagja az Orbán-koalíciónak

Németország követni fogja Ausztria menekültügyi lépéseit, és hamarosan újra összhangban cselekszik a két ország - mondta Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier című osztrák lap szerdai számának adott interjújában.
Faymann szerint Ausztria Németországhoz fűződő kapcsolata "továbbra is nagyon barátságos és jó", azonban egy kormánynak a döntései során figyelembe kell vennie a helyi realitásokat, hiszen felelősséggel tartozik saját választóinak.

A kancellár kijelentette: a menekültek elosztásában a németországi és a svédországi álláspont mellett áll ki, a határ biztosításának kérdésében pedig támogatja a visegrádi országok által is képviselt álláspontot, vagyis a B-tervet.

Azt azonban elutasította, hogy tagja lenne az "Orbán-koalíciónak". Elmondása szerint nem hagyja, hogy a mostani lépések kapcsán "összehasonlítsák olyasvalakivel, aki nem fogad be menekülteket, nem látja el őket rendesen, és nem folytat le velük szemben méltányos eljárást".

Az osztrák kancellár továbbá arról is beszélt, hogy kitart azon álláspontja mellett, hogy uniós pénzeket vonjanak el azon országoktól, amelyek nem vesznek részt a migránsválság megoldásában.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: "A buta vádakat visszautasítjuk", Magyarország mindig is befogadta a menekülteket, de a gazdasági bevándorlókat nem fogadja be.

Werner Faymann szerint a törökországi határellenőrzésről és a menekültek európai elosztásáról szóló németországi javaslat gyakorlatba ültetésére van esély, azonban a menekültek útvonalán fekvő határátkelőknél meg kell hozni a szükséges intézkedéseket. Úgy vélte, hogy más országok, mint például Szlovénia, Horvátország, Macedónia határátkelőinél is fel kell készülni arra, hogy az uniós külső határok védelme nem történik meg kielégítően vagy időben. Kijelentette: akinek nincs útlevele, vízuma vagy menekültjogosultsága, az nem utazhat át egy országon.

Faymann szerint Ausztria jó példát mutatott, hiszen tavaly mintegy 90 ezer menekültkérelmet fogadott be. A kancellár úgy látja, hogy Európában nagy a félelem, azonban - jelentette ki - elítél minden olyan politikust, aki ezenfelül gyűlöletet szít.

Ausztria legfeljebb 3200 migránst enged be naponta

A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani - jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán. Az intézkedés péntektől lép életbe.

Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint ez a kettős kvóta pénteken lép hatályba és további intézkedésig lesz érvényben. A bejelentés szerint amennyiben ezeket a meghatározott számokat átlépik, az osztrák hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérők beengedését.

A minisztérium közlése szerint a benyújtott menedékkérelmek esetében meghatározott nyolcvanas felső korlát csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható.

A tárcavezető szerint nem kizárható, hogy a határ szlovén oldalán feltorlódnak majd a migránsok.

A miniszter kijelentette: a napi maximum meghatározása csupán az egyik lépés, amelyet további intézkedések fognak követni.

Mikl-Leitner elmondta, hogy az európai országok közül a többi között Ausztriára is jelentős nyomás nehezedett a migrációs válság miatt, és az ország mostanra elért terhelhetősége határához.

"Ha annyi menedékkérelmet nyújtanak be Ausztriába, mint tavaly, akkor az ország nem fog tudni megbírkózni a kialakult helyzettel" - jelentette ki.
"Amíg nincs európai megoldás, addig a józan ész a saját határaink biztosítását követeli meg" - hangsúlyozta a miniszter és kiemelte: meg kell őrizni Ausztria biztonságát, a közrendet és az életszínvonalat.

A szerdán ismertetett felső belépési kvóták jelentős korlátozást jelentenek, eddig ugyanis naponta több mint kétszáz menekültkérelmet nyújtottak be a határon. A Frontex uniós határellenőrzési ügynökség jelentése szerint február 9. és 15. között átlagosan 3200 ember utazott be az országba, nagy részük tovább is ment Németországba.

A szakértők szerint azért éppen 3200 embert engednek majd átutazni Ausztrián, mert ennyi menekültet tud Németország még "problémamentesen" befogadni.

A menedékkérők túlnyomó többsége nem követ el bűncselekményt

Németországban emelkedett a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma tavaly, de a növekedés nagyságrendekkel elmaradt a menekültek számának növekedésétől - állapította meg a Bild című lap szerdai beszámolója alapján a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) egy bizalmas jelentésben, amely szerint a Németországban menedéket kereső emberek "messze túlnyomó többsége nem követ el bűncselekményt".

Megnézték, milyen típusú bűncselekmények a leggyakoribbak a menekültek körében, illetve hogy melyik országból érkezők követik el a legtöbb bűncselekményt. Részletek itt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu