Orbán és Putyin megegyezett a gázszállításról

Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott novo-ogarjovói tárgyalásai után.
Putyin a problémák ellenére elégedett az orosz-magyar kapcsolatokkal – korábbi írásunk Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszéléséről.

Putyin egyebek közt azt mondta, hogy az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban - mondta a közös sajtótájékoztatón.

Az orosz államfő konstruktívnak jellemezte az orosz-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy Magyarország régi és megbízható partnere Oroszországnak.

A kétoldalú gazdasági együttműködésről beszélve az orosz vezető a befektetések terén kialakult együttműködésre hívta fel a figyelmet, emlékeztetve arra, hogy az orosz vállalatok által a magyar gazdaságban eszközölt befektetések meghaladják a 1,5 milliárd dollárt, míg a magyar cégek oroszországi befeketései a 2 milliárd dollárt. 

Orbán szerint Paks II az évszázad üzlete

Az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök Putyin Moszkva melletti rezidenciáján folytatott megbeszélését követően.

Az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására.

Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Minden területen előrelépés

Minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban Magyarország és Oroszország között - mondta Orbán Viktor.

Csupán a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést, amiről azonban nem a két fél tehet - tette hozzá.

A miniszterelnök szólt arról, hogy a magyar gyógyszeripar is komoly lehetőségeket kapott Oroszországban, de a magyar jármű- és gépipar is partneri együttműködést alakíthat ki vezető orosz cégekkel.

Szólt annak jelentőségéről is, hogy a Magyarország által felajánlott 200 ösztöndíjat Oroszország időarányosan, vagy annál is gyorsabban tölti fel, mert ez is szolgálja a hosszú távú kapcsolatokat a két ország között.

Jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság és a magyar ipar működésképtelen. A kormányfő kialakult politikai szokásnak nevezte, hogy a két ország évente egyszer a legmagasabb szintű találkozón tekinti át együttműködésének kérdéseit. Orbán Viktor csodának nevezte a kapcsolatok jó fejlődését, amelyen évről-évre kedvezőtlen környezetben kell javítani, és a siker szerinte a felelősségérzetből fakad.

"Oroszország nem ellensége, hanem partnere Magyarországnak. Oroszország nem fenyegeti hazánkat, hanem egy partneri együttműködési lehetőséget kínál, ami a gazdasági sikereink egyik előfeltétele" - mondta a kormányfő.

Kijelentette: Oroszország energiaexportja olyan szorosan kapcsolódik a magyar ipar energiaigényéhez, hogy az szinte szétválaszthatatlan.

Közölte azt is: a világpolitika nagy kérdéseiben Oroszország megkerülhetetlen - fogalmazott Orbán Viktor.

A migrációról is szót ejtett

A migrációról kérdésre válaszolva külön is beszélt a kormányfő, kifejtve: az európai biztonság romlásával összefüggő események az európai polgárok egyre nagyobb hányadát teszik megértővé, sőt támogatóvá a magyar állásponttal szemben.

Magyarország álláspontja szerint - erősítette meg - az ellenőrzés nélkül, tömegesen beáramló migránsok jelensége rossz dolog Európának. Kiállt amellett, hogy a schengeni előírásokat be kell tartani, majd leszögezte azt is, hogy "a keresztény és nemzeti értékek a jövőben is fontos értékek lesznek".

Jelezte egyúttal: nagy vita zajlik Európában arról, eldöntheti-e bárki helyettünk, hogy "mi, magyarok kikkel akarunk együtt élni". Magyarország ebben a kérdésben azt képviseli: "nem lehet rákényszeríteni senkit arra, hogy olyanokkal éljen együtt, akikkel nem akar" - közölte.

Tudatta azt is, hogy Magyarország vállalta: saját költségvetési forrásból Szíriában kórházat építtet és működtet, hogy ezzel is hozzájáruljon a szíriai helyzet kezeléséhez.

Putyin szerint itt kellene mélyíteni a kapcsolatokat

Fontos a kétoldalú kulturális, humanitárius és oktatási kapcsolatok szorosabbá fűzése - mondta Vlagyimir Putyin.

Moszkva ennek keretében 120 ösztöndíjat biztosít orosz felsőoktatási intézményekben magyar diákoknak, akik így térítésmentesen vennének részt az oktatásban.

Putyin a magyar és orosz régiók közötti kapcsolatok fontosságával kapcsolatban megjegyezte, hogy több orosz régió delegációja tervez látogatást Magyarországra.

Az orosz elnök elmondta, hogy magyar-orosz kezdeményezésre létrehoznak egy kormányközi bizottságot, amely gyakorlati támogatást nyújt majd a régióknak projektjeik és kezdeményezéseik megvalósításában.

Orbán szerint az uniónak és Oroszországnak minél hamarabb együtt kell működnie

Az EU és Oroszország közötti gazdasági szankciókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette: szerinte az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni. Magyarországon kívül egyre több EU-s tagállam gondolja így - közölte, hangsúlyozva egyúttal, hogy Magyarország lojális tagja az EU-nak.

Megítélése szerint az Európai Uniónak és Oroszországnak mielőbb meg kell találnia a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben.

Kijelentette: az unió gazdasági növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

"Minden észérv amellett szól, hogy előbb-utóbb együttműködést alakítsunk ki" - összegezte álláspontját, megjegyezve, lát esélyt arra, hogy "az együttműködés szükségességének felismerését" politikai cselekvés is követi.
 

Reakciók:

A Jobbik üdvözli a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen - közölte Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójára reagálva szerdán Budapesten.

Az MSZP azt várta volna, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón világosan és egyértelműen mondja ki, Magyarország megbízható és elkötelezett tagja a NATO-nak és az EU-nak - reagált a moszkvai találkozóra a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Az LMP értékelése szerint a paksi atomerőmű-beruházás szerződésének felmondása lett volna Magyarország érdeke Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai találkozóján.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor moszkvai látogatására nem volt semmi szükség, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatója az egykori kommunista vezetők találkozásait idézte, a magyar kormányfő pedig egyértelművé tette, nem érdekelt az Európai Unió jövőjében.

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélésének egyetlen pozitív hozadéka, hogy nem állapodtak meg katonai helikopterek vásárlásáról.

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök semmitmondó tárgyalási tervvel utazott Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu