Március elsején az EU lezárhatja a határait

Március elsejével teljesen lezárja a határait az Európai Unió a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek majd be többé, akik háborús övezetből érkeznek - közölte brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva szerdán a Danas című szerb napilap a honlapján.
Az újság értesülései szerint fokozatosan zárják majd le a határokat, előbb az iraki, majd az afganisztáni, végül a szíriai állampolgárokat sem engedik be. A Danasnak nyilatkozó meg nem nevezett források szerint ezeknek a szigorításoknak az "előszelét" lehet tapasztalni a szlovén-horvát, valamint a szerb-macedón határon. A gyakorlatban ez azt jelenti - részletezték -, hogy ellenőrzik, a migránsok háborús övezetből érkeztek-e, a családtagjaik már az Európai Unióban vannak-e, milyen dialektusban beszélnek, milyen dokumentumaik vannak.

A lap információi szerint az uniós politikusokat némileg megzavarta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentése, miszerint Szerbia annak ellenére, hogy nem uniós tagország, hajlandó részt vállalni az migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszerből, ugyanakkor a hatezer bevándorló ideiglenes elszállásolásának bejelentése nem ugyanazt jelenti, mint amire a kvótarendszer valójában vonatkozna. Aleksandar Vucic valójában azokról beszél, akik az országban rekedhetnek, nem a migránsok közvetlen befogadásáról - írta a Danas brüsszeli forrásaira hivatkozva.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság tájékoztatása szerint jelenleg körülbelül két-háromezer migráns érkezik naponta, így a hatezres limitet két-három nap alatt érné el az ország, azokat pedig, akik Szerbiában rekednek tizenhét befogadóközpontban helyeznék el országszerte. Ezekben a központokban csak átmeneti szállást tudnak biztosítani a bevándorlóknak, akik számára más elhelyezést kell találni, ha hosszabb távon is a nyugat-balkáni országban akarnának maradni.

A szerb kormányfő a múlt héten úgy fogalmazott: dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait a migránsok előtt, mert egy ilyen forgatókönyv esetében valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így járna el, és akkor Szerbiának is lépnie kellene, ugyanakkor leszögezte, hogy országa nem épít kerítést a határain. Ivica Dacic külügyminiszter ehhez kapcsolódóan a hét végén azt mondta, hogy ha kell, Szerbia is lezárja a határokat, ugyanakkor ő is megerősítette, hogy nem kerítés emeléséről lenne szó.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán - azt követően, hogy Horvátország több mint kétszáz migránst toloncolt vissza Szerbiába - leszögezte: országa nem lesz a migránsok gyűjtőközpontja, azok akik beléptek Szerbiába, de nem mehetnek tovább a nyugat-európai országok felé, vissza lesznek toloncolva abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu