Kurdpárti szír robbantott Ankarában

A vizsgálatok szerint a szíriai származású Salih Necar hajtotta végre a szerdai ankarai öngyilkos merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), és a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tagja volt - erősítette meg a sajtóértesüléseket Ahmet Davutoglu török miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Újabb robbantás volt, ezúttal Törökország délkeleti részén. Hatan haltak meg. Részletek itt.

Kilenc személyt őrizetbe vettek a merénylettel kapcsolatban - mondta Davutoglu.

Az elkövető szír származását, valamint PKK-s kötődését több lap, köztük ellenzéki sajtóorgánumok is valószínűsítik.

A Sabah című kormánypárti lap tudni véli, hogy a támadó az akcióhoz Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet TNT-vel töltötte meg.
 

Az ankarai öngyilkos merénylet 28 halálos áldozatából 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt.


A Hürriyet című legjelentősebb ellenzéki napilap arról számolt be, hogy az áldozatok között többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak. A Posta című újság szerint polgári személyek közül csak egy sebesült meg, aki éppen az incidens közelében sétált. Egyes értesülések szerint a sebesültek között található egy dandártábornok is, aki jó állapotban van.

Az ellenzéki Milliyet azt közölte, hogy Necar a merénylethez valószínűleg 150 kilogramm robbanószert használt, amely 50 centiméter átmérőjű gödröt hasított ki az aszfaltból.

A Habertürk című lap úgy tudja, hogy a merénylő az autóját Izmirből bérelhette. Más források szerint azonban a jármű lopott volt.
 

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában, Isztambulban a szerdai ankarai terrortámadás miatt.


A kormánypárti, Yeni Safak című napilap kitért arra a részletre, hogy a robbantást megelőzően több közösségi oldalhoz tartozó fiókon "tak, tak" üzenetek jelentek meg. A Kurdisztáni Szabadság Solymai (TAK) elnevezésű szervezet a PKK akcióinak végrehajtó csapata - írta az újság.

A tévécsatornák felvételein nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig füstfelhőt lehetett látni. A tűzszerészek később ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy gyanús csomagot.

Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a terrortámadás mögött.

Tagadta Saleh Muslim, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártjának (PYD) vezetője csütörtökön, hogy a tömörülés katonai szárnyának, a Népvédelmi Egységeknek (YPG) bármiféle köze lenne az előző este Ankarában elkövetett és huszonnyolc halálos áldozatot szedő merénylethez.

Turkológus: a kurd béketárgyalások megszakadása lehetett a kiváltó ok

Az ankarai merénylet fő kiváltó oka az lehetett, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török kormány között két évvel ezelőtt kezdődött béketárgyalások zsákutcába jutottak, és nem csak leálltak, de meg is szakadtak.

A PKK különböző frakciókra esett, és egyes frakciók harcolni akarnak a török kormány ellen - jegyezte meg Hóvári János turkológus, volt ankarai nagykövet.

Elmarad a mai migrációs minicsúcs

Elmarad a tizenegy uniós vezető és a török kormányfő közötti csütörtöki brüsszeli migrációs mini-csúcstalálkozó, miután Ahmet Davutoglu a szerdai ankarai merényletre való tekintettel lemondta részvételét az ülésen.

Davutoglu eredetileg az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt tárgyalt volna egyebek között Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárral, valamint Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel. Az egyeztetés legfőbb témája a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek önkéntes befogadása lett volna.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu