Visszatért a „fotózós” űrhajós is

Csaknem egyévi űrbéli tartózkodás után tért vissza a Földre szerda reggel Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós. A Szojuz űrhajó - amellyel velük együtt visszatért Szergej Volkov orosz asztronauta is - közép-európai idő szerint fél hatkor szállt le a Kazahsztánban.
Amerikai űrhajós korábban még soha nem töltött ilyen hosszú időt az űrben.

Képgaléria jobbra a fotó alatt, lejjebb pedig egy válogatás Scott Kelly lenyűgöző idei fotóiból a Twitterről.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 340 nap alatt a most 52 éves Kelly és az 55 éves Kornyijenko mintegy 200 millió kilométernyi távolságot repült a Föld körül (ez 5440 földkerülést jelent). A náluk körülbelül 10 évvel fiatalabb Volkov hat hónapig volt az ISS-en, ami az űrhajósok missziójának szokásos időtartama.

A Földet érés után az űrhajósokon még számos orvosi vizsgálatot végeznek el, amint az elmúlt egy évben is sok egészségügyi állapotfelmérésnek vetették őket alá.

Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA) szeretne többet tudni az emberi szervezet tűrőképességének határairól, mert egy még hosszabb feladatra készül: a Marsra akar embert küldeni.

Scott Kelly világűrből készített lenyűgöző fotói közül sok a Twitter-oldalán is látható volt. Az űrhajós a közöségi szájton is köszönetet mondott mindenkinek, aki követte az egyéves küldetését.
                                 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu