Az oxfordi felvételire készül Malala Juszufzai

Malala Juszufzai sok szempontból épp olyan, mint bármelyik kamasz. Szeret a családjával és a barátaival lenni, sokat civódik a testvéreivel, szívesen játszik, és arról álmodozik, hogy egyetemen folytatja tanulmányait.
Másrészről azonban egészen különleges: bátor, zavarba ejtően okos, kiáll az igazáért, szenvedélyes, együttérző, bölcs és a legfiatalabb Nobel-díjas. És ami talán a legfigyelemreméltóbb: nem hagyta, hogy egy szörnyű gyilkossági kísérlettel elhallgattassák.

A Malala című film személyes módon rajzolja meg a fiatal nő arcképét, aki 15 évesen a tálibok célpontjává vált hazájában, a pakisztáni Swat-völgyben, és súlyos sérülést szenvedett, amikor meglőtték, miközben egy iskolabusszal hazafelé tartott. A terroristák azért szemelték ki, mert a lányok oktatáshoz való jogának szószólója, és így „szembeszegült” a tálibok uralmával. Az élete egy hajszálon múlott.

– A támadás bizonyos szempontból megváltoztatott engem és az egész életemet. Előtte kicsit féltem attól, hogy mi történne, ha valaki elrabolna, ha a tálibok meg akarnának állítani. Ám miután túléltem, rájöttem, hogy ennek oka van. Egy golyó az agyamhoz egészen közel fúródott be, szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy életben maradok. De még mindig itt vagyok, és úgy gondolom, okkal maradtam életben. Méghozzá azért, hogy segítsek másoknak, és folytassam az oktatásért vívott harcomat – mondja Malala, aki a felépülése után nem volt hajlandó feladni, és most a lányok taníttatásának első számú szószólója világszerte, a Malala Fund társalapítójaként. 2014 októberében, mindössze 17 évesen megkapta a Nobel-békedíjat.

– Vannak, akik számára az egész nem több egy lány történeténél, akit meglőttek, mert kiállt az oktatásért. Ez megható, de a filmkészítők úgy gondolták, hogy az oktatással kapcsolatos üzenetünket is közvetíteni kell. Mert ez a történet nem egyetlen, hanem több millió gyermek és család története – mondta Malala. A lány édesapja, Ziauddin tanárként dolgozik, több iskolát is nyitott a Swat-völgyben, és szintén elkötelezett támogatója a lányok oktatásának.

Bár mindketten harcolnak az egyenjogúságért, a fiatal lány bevallása szerint voltak idők, amikor félt felemelni a szavát. – Az emberi természet része, hogy néha félünk, és voltak idők, amikor én is féltem. De a bátorság tovább hajtott, a bátorság, amelyet apám tanításából merítettem, abból, ahogy a nők jogairól és oktatásáról beszélt, és közben láttam a közösségemben, hogy nincs béke a Swat-völgyben. A tálibok iskolákat bombáztak, és ha valaha meg akarjuk változtatni a dolgokat, akkor felelősségünk szót emelni és tenni valamit: ez adott bátorságot.

A támadás óta Malala családjával az angliai Birminghamben él. Ahogy a dokumentumfilmből is megtudhatjuk, nem volt könnyű letelepedni egy új országban.

– Nehéz volt beilleszkedni egy teljesen más kultúrájú országba, számomra pedig az iskola is egészen új volt. Ám az idő múlásával sokat javult a helyzet – mondta nevetve.

Malala szorgalmasan készül az egyetemi felvételihez szükséges vizsgáira, és abban reménykedik, hogy Oxfordban tanulhat tovább.

– A következő két évben befejezem a középiskolai tanulmányaimat, utána pedig egyetemre készülök. Filozófiát, politológiát és közgazdaságtant akarok tanulni. Szeretnék Oxfordba járni, úgyhogy szorgalmasan készülök, igyekszem jó jegyeket szerezni és munkatapasztalatot gyűjteni.

A jövőben Malala szeretne visszatérni Pakisztánba, hogy ott dolgozhasson.

– Remélem, hogy hamarosan hazamehetünk Pakisztánba, nagyon izgatott vagyok emiatt – tette hozzá. – Nagyon nehéz, hogy három éve távol vagyok az otthonomtól. Nem a saját választásunk miatt jöttünk az Egyesült Királyságba, a körülmények kényszerítettek minket. Itt nagyon nyitottan és kedvesen fogadtak, hálásak vagyunk a szeretetükért és támogatásukért. Úgy tervezem, hogy a tanulmányaim befejezése után Pakisztánban dolgozom majd, évek óta ez az álmom, mert segíteni szeretnék a hazámon. Mielőtt eljöttünk volna, láttam a terrorizmust, és láttam, hogy a lányoktól megtagadják a tanulás jogát, vagyis itt kezdődött az utazásunk. Szeretnék visszatérni, és bízom benne, hogy így is lesz.

A Malala című dokumentumfilmet több országban a mozikban is bemutatják, hazánkban azonban csak a National Geographic Channel műsorán lesz látható, az Oscar-díjas Davis Guggenheim rendezésében.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu