Nekihajtott egy izraeli katonának autójával egy palesztin nő

Nekihajtott egy izraeli katonának autójával egy palesztin nő pénteken az Izrael által megszállt Ciszjordániában, mire a katona társai agyonlőtték - közölte a hadsereg.
Az eset Gus Ecion zsidó telepesfalu mellett történt, egy útkereszteződésnél. "A katona megsérült, kórházba kellett szállítani. A helyszínen tartózkodó társai a helyzet veszélyessége miatt lelőtték a támadót. A járművében egy kést találtak" - olvasható a hadsereg közleményében.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel. Ezt egyre többen "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek) tekintik. A merényleteknek eddig 28 izraeli és egy amerikai állampolgár lett halálos áldozata, az izraeli biztonsági erők pedig 173 palesztint öltek meg, akik közül 115 volt merénylő, a többieket legnagyobb részt erőszakos tüntetéseken lőtték le.

A támadások közvetlen kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában szereplő feltételezés volt, miszerint az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Palesztin vezetők azt mondják, hogy sok palesztin kétségbeesésében követ el merényletet amiatt, hogy nincs előremozdulás a független palesztin állam létrejötte felé. Izrael viszont azt állítja, hogy az erőszakcselekményekre vezetőik buzdítják a palesztinokat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu