Félbeszakadt a menekültügyi csúcstalálkozó

Megszakadt az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója hétfő este - erősítette meg az Európai Tanács elnökének szóvivője.
Az MTI brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot. Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen. Később kiderült, hogy nem volt vétó, és a miniszterelnök nem egyedül kifogásolta a tervezetet.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.

Törökország már hatmilliárd eurót kér

A Törökországnak nyújtható uniós kedvezményekről szólva Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este azt mondta: a magyar kormány álláspontja egyértelmű a török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének könnyítéséről, esetleg eltörléséről. "Van olyan integrálandó európai terület", Ukrajna, amelyet először kellene az EU-nak ebben a kedvezményben részesítenie, és utána lehetne beszélni arról, hogy Törökország is esetleg ezt megkapja.

Közölte: a hírek szerint "emelték a tétet" a pénzügyi feltételeket illetően is, Törökország az eddigi három helyett hatmilliárd eurót kért az EU-tól a migránsok ellátására.

A törökök nélkül folytatódik az uniós csúcs, elmaradt a munkavacsora

A jelek szerint semmilyen megállapodás nem lesz a hétfői uniós csúcson a migráció ügyében tett török javaslatokról, a török delegáció már el is hagyta az egyeztetések helyszínét.

Az uniós tagállamok és a török vezetés közös munkavacsoráját is lefújták, helyette az EU-28-ak egyeztetése zajlik jelenleg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu