Öt éve pusztított a szökőár Japánban

Öt évvel azután, hogy 2011. március 11-én súlyos földrengés és szökőár pusztított Japán északkeleti részén, a hatóságok továbbra is 2.561 embert eltűntként tartanak nyilván - közölte kedden a japán rendőrség.
A hatóságok legfrissebb adatai szerint a természeti katasztrófában 15.894-en vesztették életüket. Az Ivate, Fukusima és Mijagi prefektúrában megtalált 15.824 holttest közül 75-öt továbbra sem tudtak azonosítani.

A keresési munkálatokban a rendőrség több mint 650 ezer munkatársa vesz részt.

Mijagi prefektúrában 1.236 embert továbbra sem találnak, Ivate területén 1 124 személyt tartanak eltűntként számon, Fukusimában pedig 197-et.

A három prefektúrában az áldozatok 90 százalékának, 14 310 embernek a halálát vízbefúlás okozta, ez is jelzi a szökőár pusztításának mértékét.

Az öt évvel ezelőtt bekövetkezett katasztrófa egyik legsúlyosabb következményeként leolvadt a Fukusima-1 atomerőmű három blokkja. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, s a történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról.

Juicsi Okamura, az erőművet üzemeltető TEPCO vállalat beszivárgó talajvíz kezelésével foglalkozó csoportjának vezetője kedden azt mondta: a problémát, amellyel már öt éve küzdenek, várhatóan 2020-ra fogják tudni megoldani.

Szakértők szerint naponta 300 tonna talajvíz szivárog be a fukusimai erőmű reaktorcsarnokaiba, ahol összekeveredik a hűtésre használt, erősen sugárszennyezett vízzel. Az ily módon felgyülemlett, több mint 760 ezer tonna víz tárolása okozza a legnagyobb gondot a szakemberek számára. A szennyezett vizet több mint ezer ipari tartályban tárolják, amelyek az erőmű területét szinte teljesen lefedik.

A TEPCO és a japán kormány tavaly szeptemberi közlése szerint a talajvíz negyvenegy kúton át történő kiszivattyúzásával, megtisztításával és tengerbe engedésével a felére tudják csökkenteni a reaktorépületekbe beszivárgó és ott felgyülemlő vízmennyiséget.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu