Lezárultak a határok

Kedd hajnal óta egyetlen migráns sem lépett be Szerbiába, és Szerbiából sem lépett át Horvátországba, valamint Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 bevándorlóval - számolt be róla a térség sajtója szerdán.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai képviselete szerint ugyanakkor Szerbiában közel ezren, Macedóniában pedig mintegy 1500-an vannak még, akik ezekben az országokban rekedhetnek az új tiltások miatt.

Szlovénia éjféltől szigorított az illegális bevándorlók beengedésének szabályain, és csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, menedéket kérnének Szlovéniában, vagy akik "humanitárius okokból" menekülnek az országba. Belgrád pedig bejelentette, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe Macedóniával és a Bulgáriával közös határán, mert - a belügyminisztérium megfogalmazás szerint - Belgrád nem engedheti meg, hogy a migránsok "befogadóközpontjává" váljon, de minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

Szerdán egy macedón tisztségviselő mindezek után bejelentette: Szkopje teljesen lezárta a határt az illegális migránsok előtt. A macedón belügyminisztérium szerint már kedden egyetlen migráns sem lépett be az országba Görögország felől.

Horvátország is

Noha Horvátország nem tartozik a schengeni övezethez, Szlovéniához és Szerbiához hasonlóan éjféltől csak érvényes dokumentumokkal és vízummal engedi be területére a migránsokat - közölte szerdán a Vecernji List című horvát napilap.

Vlaho Orepic belügyminiszter kedden este a RTL kereskedelmi televízió Direktno című műsorában arról beszélt, hogy a szlovén intézkedések tükrében éjféltől Horvátországba is csak érvényes dokumentumokkal és vízummal lehet belépni.

Lezárult egy útvonal

A szigorítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy lezárult a nyugat-balkáni migránsútvonal, a bevándorlóknak ugyanis általában nincsenek dokumentumaik, de ha esetleg egyeseknél lenne is útlevél, érvényes vízumot nem tudnak szerezni, emellett pedig - az utóbbi fél év tapasztalatai alapján - menedéket sem kérnének Szerbiában, Horvátországban vagy Szlovéniában.

15 ezren várakoznak rossz körülmények között

A görög-macedón határon található Idomeni táborban közben továbbra is 15 ezren várakoznak arra, hogy mégis folytathassák útjukat az Európai Unió felé. Az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a migránsok egyre fásultabbak, fáradtabbak és csalódottabbak. A tábor területén már nem tudják biztosítani az élelmiszer- és vízellátást, valamint a folyamatos esőzések miatt teljes sártengerré alakult a terület. Egyre több család dönt úgy, hogy inkább feladja, nem vár tovább, és elindul az ország belseje felé - számolt be tapasztalatairól a tudósító.

Újak jöhetnek létre

Az Európai Unió és Törökország közötti hétfői brüsszeli csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.

Egyes beszámolók szerint az embercsempészek Görögországban már Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezető útvonalakat ajánlanak fel a bevándorlóknak, míg szintén lehetséges útvonalként emlegetik az Albánián és az Adriai-tengeren keresztül vezető utat. Ez utóbbit viszont a bevándorlók többsége - korábbi tengeri átkeléssel kapcsolatos tapasztalatai miatt - veszélyes útvonalnak tartja.

Bulgária nem hagyja magát

Szófia minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsok Bulgárián keresztül kíséreljenek meg az Európai Unió területére jutni a migráció balkáni útvonalának lezárása után - jelentette ki szerdán Rumjana Bacsvarova miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

"Felismertük ezt a kockázatot, és mindent megteszünk ellene" - fogalmazott Bacsvarova a bolgár állami tévében.

A schengeni övezethez nem tartozó Bulgária attól tart, hogy a görög-macedón határnál feltartóztatott, több tízezer menekült arrafelé próbálkozik továbbjutni, miután a balkáni országok sorra lezárták a határaikat.

Szófia jelenleg továbbépíti a bolgár-török határ mentén 2014 közepén emelt, harminc kilométeres kerítését, amelynek következtében a Törökország felől érkezők kizárólag a hivatalos határállomásokon kelhetnek át Bulgáriába.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu