Nem halt meg az IÁ csúcsvezetője, de súlyosan megsérült

Nem halt meg, de súlyosan megsebesült az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere", aki amerikai légicsapás áldozata volt Szíriában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) csütörtökön.
A londoni székhelyű, de kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet tájékoztatása ellentmond amerikai tisztviselők korábbi beszámolóinak, amelyek szerint az iszlamista meghalt az északkelet-szíriai Saddádi városban múlt pénteken végrehajtott légicsapásban.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője úgy értesült, hogy Omár súlyosan megsebesült, de nem ölték meg. Az IÁ ellenőrzése alatt álló Rakka városába vitték, hogy ott kezeljék.

Abu Omár al-Sisáni, "a csecsen" valójában grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az IÁ egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, s az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros (1,4 milliárd forintos) vérdíjat is kitűzött a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt.

Saddádi városa az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban fekszik, és az IÁ egyik logisztikai központja. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu