Pokolgép robbant Ankarában

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében legalább 37 ember vesztette életét, 125-en megsebesültek, közülük 15 ember állapota súlyos. 7-en vannak kórházban.
Legkevesebb huszonhét ember vesztette életét, hetvenöten pedig megsebesültek az Ankara belvárosában vasárnap este történt robbantás következtében - jelentette az ankarai kormányzóra hivatkozva az NTV török televízió. Egy magas rangú biztonsági vezető közlése szerint valószínűleg öngyilkos merénylő személyautóba rejtett pokolgéppel robbantott.

Az első nyomok azt sugallják, hogy a PKK vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a vasárnapi terrortámadást - mondta egy biztonsági tiszt. Egy, vagy két merénylő lehetett.
 

A hadsereg légicsapásokat hajtott végre a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet észak-iraki állásai ellen.


Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet, amely a török fővárosban történt. A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsi a város központjában lévő Kizilay tér mellett repült levegőbe. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú biztonsági tiszt azt közölte, hogy öngyilkos merénylő hozta működésbe a robbanószerkezetet. A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek.

A mostani merényletet az előzővel ellentétben ugyan nem a város kormányzati negyedében hajtották végre, hanem az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében, a robbantás így is mindössze 300 méterre történt a belügyminisztérium épületétől.
 
A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt. Egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára a terrortámadás elkövetését.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a török kormányra hivatkozva éppen két nappal ezelőtt adott ki egy figyelmeztetést, miszerint terrortámadás történhet a török főváros központjában. A nagykövetség ezért arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék az esetleges terrortámadás környékét is.

Még nincs egy hónapja, hogy 29-an meghaltak, 81-en pedig megsebesültek Ankarában egy robbantásos merényletben, amelynek elkövetését a Kurdisztáni Munkáspárt nevű szervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai nevű csoport vállalta magára.

Erdogan: elszántabbak lesznek a terrorizmussal szemben

A vasárnapi ankarai öngyilkos merénylethez hasonló támadások nem gyengítik, hanem erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A terrorszervezetek ártatlan civileket vettek célba, mivel a török biztonsági erőkhöz képest az utóbbi időben erőhátrányba kerültek. Törökország nem mond le arról a jogáról, hogy megvédje magát, "térdre kényszeríti a terrorizmust" - fogalmazott.

A török elnök kifejtette: Törökország azért vált a terrortámadások célpontjává, mert az elmúlt években bizonytalanság volt tapasztalható a térségben.
Erdogan határozottan elítélte a merényletet.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a vasárnapi terrortámadást követően rendkívül ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot.

Nem tudni magyar áldozatról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információi szerint nem volt magyar áldozata a vasárnap este Ankara belvárosában történt robbantásos merényletnek - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában.

Mindenkit arra kérnek, hogy minél hamarabb regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, a www.konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, illetve a 00-90-533-699-3694-es ügyeleti számon.

A KKM szóvivője azt is elmondta: folyamatosan elemzik az információkat, de egyelőre nincs olyan döntés, hogy a 2-es kategóriába, vagyis a fokozott biztonsági kockázattal járó országok közé tartozó Törökország besorolásán változtatnának.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu