Exit poll: háromból két tartományban veszítettek Merkelék

Szász- Anhalt tartományban nyert, de Rajna-vidék-Pfalz tartományban és Baden-Württembergben is veszített a CDU.
Szász - Anhaltban az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a CDU támogatottsága csökkent, a 2011-es 32,5 százalék után a szavazatok 29-30,5 százalékát szerezte meg, de így is fölényesen megnyerte a választást és ismét kormányt alakíthat.

Az ország keleti felén, a volt NDK területén fekvő tartományban a második helyen az AfD végzett 21,5-23 százalékkal. Ez az eddigi legnagyobb sikere a 2013-ban alakult, főleg a keleti tartományokban népszerű pártnak, amely az Angela Merkel vezette szövetségi kormány menekültpolitikájának éles bírálatára építette kampányát.

Rajna-vidéken a 25 éve kormányzó szociáldemokrata párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, de az általa vezetett eddigi kormánykoalíció elveszítette többségét az urnazárás után megjelent első eredménybecslések alapján a németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban vasárnap rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Baden-Württemberg tartományban a Zöldek kapták a legtöbb szavazatot az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint a vasárnap rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson.Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a Zöldek a szavazatok 32,5 százalékát szerezték meg a 2011-ben szerzett 24,2 százalék után.

A Zöldek még soha nem nyertek Landtag-választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a szociáldemokrata párttal (SPD) nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik partnert kell keresniük.

A második helyen az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió végezhetett a szavazatok 27,5 százalékával, eddigi legrosszabb eredményükkel, 11,5 százalékponttal gyengülve 2011-ben szerzett 39 százalékhoz képest. Most először fordulhat elő, hogy nem a CDU-nak lesz a legnagyobb frakciója a stuttgarti Landtagban. A harmadik 13 százalékkal az SPD, amely 10,3 százalékponttal gyengült az előző tartományi választáson szerzett 23,1 százalékhoz viszonyítva.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu