Elfogták a párizsi merényletek kitervelőjét

Elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben - állítja két belga újság honlapja, s ezt francia rendőrségi források is megerősítették.
Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár Twitter közösségi oldalán tett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy "elkaptuk". A belga szövetségi ügyész is megerősítette a 26 éves Abdeslam őrizetbe vételét.

Lábon lőtték a párizsi merénylet főszervezőjét

Mindkét lap, a La Libre és a DH azt írja, hogy a férfi megsebesült. Az RTBF belga tv-csatorna azt közölte, hogy a férfit egy nagyszabású rendőri akció során lábon lőtték. Molenbeek alpolgármestere ugyancsak megerősítette, hogy a férfit lábon lőtték, és őrizetbe vette a rendőrség.

Több lövés is hallatszott a rendőrségi akció során a belga főváros Molenbeek negyedében. Televíziós híradásokban azt lehetett látni, hogy maszkos, feketébe öltözött rendőrök őrködtek a negyed egyik utcáján. A rendőrség körbe vett egy lakóépületet.

Megtalálták az ujjlenyomatát

Le Soire című belga lap szerint a rendőrségi akciót szombatról egy nappal előre hozták a hatóságok azt követően, hogy a párizsi merényletek feltételezett főszervezőjének ujjlenyomatait megtalálták a belga főváros déli, Forest nevű kerületében lévő lakásban és azonosították DNS-ét is.

A brüsszeli EU-csúcson tartózkodó Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy jelentős rendőri művelet folyik a 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi merénylettel összefüggésben Brüsszel egyik negyedében. Hozzátette, a keresett személy a terrortámadáshoz köthető, viszont azt közölte: egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy valóban Abdeslamot fogták el. Hollande időközben a belga miniszterelnökségre ment, és a kormányfő irodájából követi a fejleményeket.

Abdeslamon kívül további négy személyt fogtak el a belga hatóságok

Korábbi jelentések szerint valóban több lövés és két robbanás is hallatszott a rendőrségi akció során, a terroristát lábon lőtték, ezután vették őrizetbe. Egy másik gyanúsított is könnyebben megsebesült - mondta az ügyészségi tisztségviselő, aki azt is közölte, hogy e két emberen kívül további hármat is őrizetbe vettek. Ez utóbbiak egy családnak a tagjai, akik Abdeslamot bújtatták.

Arról viszont nem tudott felvilágosítást adni a szóvivő, hogy e család milyen ismeretségi kapcsolatban állt az elfogott személlyel.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu