Lezuhant egy utasszállító egy orosz reptéren, 62 ember meghalt

Lezuhant leszállás közben egy utasszállító repülőgép Rosztov-na-Donu repülőterén, a fedélzeten utazó 62 ember életét vesztette. Mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt csapódott a földnek a gép.
A Dubaiból érkező, a FlyDubai légitársaság kötelékébe tartozó Boeing 737-es fedélzetén lévő 55 utas és a személyzet 7 tagja közül senki sem élte túl a katasztrófát - jelentette be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik szóvivője. Elmondta: a gép leszállás közben zuhant le a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén, kigyulladt és darabokra zúzódott. A tüzet már sikerült eloltani - tette hozzá.
 

A heves szélben második leszállási kísérletet tévő gép még a leszállópálya előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba. Utóbbi egy, az orosz RT televízió honlapjára felkerült felvételen is látszik.


Előtte a tomboló viharos időjárás miatt a gép mintegy két órán át körözött a repülőtér légterében, majd a második leszállási kísérletkor 250 méterrel a leszállópálya előtt csapódott a földbe. A Rosszija 24 tévéadó értesülése szerint a pilóta a második leszállási kísérletet is meg akarta szakítani, amikor a baleset bekövetkezett.

"Az időjárási viszonyok borzalmasak voltak, a gépünk félelmetesen rázkódott" - mondta el a LifeNews orosz televíziónak egy utas, akinek járata az átirányítás miatt Krasznodarban szállt le, még a FlyDubai gépének lezuhanása előtt.

Az egyik feketedoboz már megvan

A szerencsétlenség következményeinek felszámolásában orosz közlések szerint hétszáz ember vesz részt zuhogó esőben és a továbbra is viharos szélben, amely az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap elérheti az óránként 90-110 kilométeres sebességet. Az egyik feketedobozt, amely a pilóták és a légiirányítók kommunikációját rögzíti, már megtalálták.

A munkálatok és a vizsgálat irányítására a helyszínre utazott Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere és Makszim Szokolov közlekedési miniszter. A gép lezuhanásának ügyében nemzetközi vizsgálat indul.

A Moszkvától mintegy ezer kilométerre délre lévő Rosztov-na-Donu repülőterét a rendkívüli helyzet miatt két napra lezárták, és addig minden ottani járat indítását és fogadását a krasznodari repülőtér veszi át.

A orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma délelőtt közzétette honlapján az utasok és a személyzet névsorát. A cirillbetűs listán magyar név nem szerepel.

A legtöbben turisták voltak

Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság Facebook-oldalán közzétett lista szerint az utasok között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták.

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztet, hogy szombatra virradóra viharveszélyt jelzett előre a Rosztovi területre vonatkozóan a meteorológiai szolgálat, így lehetséges, hogy a rendkívül erős szélmozgás és a rossz látási viszonyok állnak a gép lezuhanásának hátterében. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki az emberi hiba lehetőségét sem.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu