Magyarországon is átutazott a párizsi merénylők cinkosa

Azonosítottak egy fiatalembert, aki tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését - közölte nyilatkozatában a belga főügyészség hétfőn.
A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Magyarországon keresztül Belgiumba.

A főügyészség nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol - mint később kiderült - az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A párizsi robbanószerkezeteken is ott volt az újjlenyomata

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint Najim Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek. A nyomozás részleteit ismerő forrás szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták.

A rendőrségi beszámolók szerint a férfi DNS-ét megtalálták abban a Brüsszel Schaerbeek negyedében található bérelt lakásban is, ahol pedig a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

Házkutatás során lőtték agyon a másik utast

A szeptemberben ellenőrzött autó másik utasa lehetett az a korábban Samir Bouzid néven ismert, 35 éves algériai Mohamed Belkaid, akit kedden lőttek agyon Brüsszel déli, Forest nevű negyedében egy házkutatásnak indult rendőrségi akcióban.

A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui és Belkaid lehettek azoknak az SMS-eknek a címzettjei, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

Kétszer is visszatért Budapestre a terrortámadás szervezője

Híradások szerint kétszer is elutazott Belgiumból Magyarországra szeptember folyamán Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások egyik feltételezett szervezője. A beszámolók szerint Abdeslam szeptember 9-én parkolt le a budapesti Keleti pályaudvar közelében, majd háromnegyed órányi időzés után autójával visszaindult Belgiumba.

Szeptember 17-én tért vissza Budapestre, szintén Németországon és Ausztrián át. Két órát parkolt ugyancsak a Keleti pályaudvar közelében, ahová szíriai migránsok ezrei érkeztek.

A feltételezhetően második alkalommal Belgiumba szállított Abdelhamid Abaoud - a támadások másik fő szervezője - unokahúgának azzal dicsekedett, hogy a migránshullámmal tért vissza titokban Európába.

A belga RTL televízió internetes oldalán december 2-án azt írta, hogy Magyarországon találkozhatott Abdeslam két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

További résztvevők után kutatnak

A vizsgálat nem ért véget: még további embereket kell azonosítani és felkutatni - jelentette ki Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész Brüsszelben, Francois Molins párizsi ügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn. Hozzátette: Salah Abdeslam Franciaországnak történő átadása több tényezőtől függ, de legkésőbb 3 hónap múlva sor kerülhet rá.

A két ügyész azután találkozott, hogy pénteken egy rendőrségi akció keretében elfogták és letartóztatták a Párizsban elkövetett terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt, az utóbbi idők legkeresettebb bűnözőjének tartott Salah Abdeslamot.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu