Fel nem robbant bombát és gépkarabélyt is találtak

Kettős robbanás történt kedd reggel nyolc körül a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Robbanás volt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében. A metrókat, közlekedési alagutakat lezárták, a mobilforgalmat korlátozzák. Itthon is megemelték a terrorkészültséget, új ellenőrzőpont létesül Ferihegyen.
A repülőteret kiürítették, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken. Hivatalosan is megerősítették, hogy öngyilkos robbantás történt. 

Teljesen lezárták Belgium határait sajtóértesülések szerint. Korlátozzák a mobiltelefonos forgalmat. A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a metróban és a reptéren történt támadásokat.

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

Gyanús csomagot találtak az Európai Bizottság épülete és a királyi palota környékén, valamint a Brüsszeli Egyetemen is.

Tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg a két repülőtéri robbantásban a belga egészségügyi miniszter bejelentése szerint. A helyi tömegközlekedési vállalat közölte: a metróállomásnál történt robbantásban 15-en haltak meg, és 55 sebesült van.

Két magyar sérültről tud Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet (egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba került), magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.

A reptér szerda reggel hatig biztos zárva marad, írta a Le Soir. Törölték az összes járatot. 

Állítólag nem volt váratlan a brüsszeli támadás: német biztonsági körökre hivatkozva a Der Tagesspiegel írt az Abdeslammal kapcsolatos fejleményekről és az új események gyanújáról. Részletek itt.


Fotó: MTI

Orbán Viktor szerint a történtek tanulsága, hogy erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben. Szerinte a támadás a "szabadságunk" ellen irányult.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

Biztonságban leszálltak a gépek

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat, csakúgy, mint a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülők. 

Schiffer András, az LMP társelnöke azon a budapesti gépen volt, amely reggel 8 óra 20 perc körül landolt, pár perccel a robbanást követően. Egyelőre nem hagyhatják el a repülőket, de biztonságban vannak. Több utassal is tartja a kapcsolatot telefonon a nagykövetség. A politikus beszámolója itt olvasható.

A Libération című lap szerint lezárták a francia-belga határt, így nem közlekednek a nagy sebességű Thalys vonatok sem.

Leállította brüsszeli járatait a Eurostar, amely a Csatorna-alagúton át közlekedtet szuperexpresszeket London és belgiumi, illetve franciaországi célállomások között.

• Belgiumban a legmagasabb, negyedik szintre emelték a terrorkészültséget - közölte a belügyminiszter.

• Budapesten ideiglenesen a terrorkészültség kettes, magas fokozatát rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök. Részletek alább. 


Fotó: MTI

A családtagok, barátok után a (0032) (0)2/753.73.00 és a +44 207 008 0000 telefonszámon lehet érdeklődni. 

A robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek, lapértesülések szerint a check-in pultoknál, az egyik valószínűleg az American Airlinesnál, a másik a Brussels Airlinesnál.

Szemtanúk beszámolója szerint a két robbanás kicsivel egymás után következett be.
 

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott.
 
Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a repülőtéren, közvetlenül a kettős robbanás előtt - jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén.

Késő délelőtt bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogoltak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés. Azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. A repülőteret szerda reggelig lezárták, és mivel a nagy sebességű vonatok sem járnak, nem közelíthetőek meg más nagyvárosok, például London, Párizs vagy Amszterdam sem.
 

Az utcán is lehetett érezni a metrós robbanást

Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna.

Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be, a VRT belga közszolgálati televízió szerint halálos áldozat nincs, médiajelentések szerint a sérültek száma legalább 15.

A metróból a Schuman és a Maalbeek állomások között menekítették ki az embereket. Sok volt a sérült, egymást váltották a mentőautók a környéken.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) azt közölte, hogy lezárták az összes metróállamost a belga fővárosban, miután füstöt észleltek az uniós intézmények közelében.

Később leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, majd lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat és a főbb vasútállomásokat is.

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

Göndöcs Zsigmond egy konferenciára érkezett Brüsszelbe. Azt mondta, olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar.

Ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

Megemelték Budapesten a terrorfokozatot, új átengedőpont Ferihegyen

Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.

Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.

Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A kettes fokozat addig marad érvényben, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Eggyel több ellenőrzés a budapesti repülőtéren

Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál - közölte az ORFK.

Megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

Azt is közölték, hogy a lakosság szubjektív közbiztonság érzetének növelése érdekében az országos rendőrfőkapitány a közterületi rendőri jelenlét fokozását rendelte el a Liszt Ferenc-repülőtéren, illetve a metrómegállóknál.

Szerdán a nemzetbiztonsági bizottság is összeül: a Belügyminisztérium, valamint a honvédelmi és rendvédelmi szervek, továbbá a polgári és katonai titkosszolgálatok képviselőitől kérnek tájékoztatást a Brüsszelben történtekről, illetve azok magyarországi vonatkozásairól. A szerda délelőtt 9 órakor kezdődő ülést zárt ajtók mögött tartják.

Hasonló intézkedéseket hoztak más európai nagyvárosokban is

Biztonsági és megelőző intézkedéseket tettek a (Roissy) repülőtér mind a nyolc terminálján, (Párizs) két vasútállomásán a Brüsszelből érkező vonatokra vonatkozóan, valamint kutyás egységeket vezényeltek ezekre a helyekre - közölte az AFP francia hírügynökség egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Rómában és Frankfurtban is megerősítették a repülőterek és nagyobb közlekedési csomópontok biztonságát. Hollandiában megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a repülőtereken és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon. Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is fokozott ellenőrzéseket és rendőri jelenlétet rendeltek el.

Franciaországban az eddigieken felül 1600 rendőrt vezényelnek a határok és a tömegközlekedési eszközök védelmére.

Az Európai Bizottság biztonságba helyezte teljes brüsszeli személyzetét

A bizottság arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak. A bizottság irodáihoz közel lévő Európai Parlament azonban zavartalanul működik tovább - közölte az EP szóvivője.

Ennek ellentmond, hogy Roberto Gualtieri, a gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a merényletek miatt felfüggesztették az éppen folyó bizottsági meghallgatást.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu