Lehetnek még elkövetők Brüsszelben

"Megtörtént, amitől tartottunk, sötét nap ez Belgium számára" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő kedden Brüsszelben. A városban reggel a Zaventem repülőtéren két, a Maelbeek metróállomáson egy robbantás történt. Az egyik elkövetőt keresi a rendőrség.
Délelőtti összefoglalónkat a helyszíni fotókkal és beszámolókkal itt találja.

• Tovább nőtt a terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, 230-an pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

Az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek. A helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása.

A Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek - közölte legutóbb a belga főváros tűzoltóságának szóvivője.

• Abdeslam is részt vett volna a támadásokban: egy névtelen rendőrségi forrás szerint a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

• A két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A másik sérült a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták. Állapotuk stabil - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Azt mondta, aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe. A szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták.

Egy tettest még keresnek. "Taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak" - mondta el Zaventem település polgármestere. A merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet. A két robbantó életét vesztette. A harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség, a sötét hajú férfi kiléte egyelőre ismeretlen.


Fotó: MTI

• Az utóbbi hónapokban Belgium érezhetően egyre inkább az iszlamista terroristák célkeresztjébe került. A keddi merényletet megelőző eseményekről itt olvashat.

• A reptér szerda reggel hatig biztos zárva marad, törölték az összes járatot. 
Két vasútállomást újranyitottak délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad.

• Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében néhány órával a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat követően.

• Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

• Spontán megemlékezést tartottak kedd este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a belga fővárosban reggel végrehajtott robbantásos merényletek áldozatainak emlékére. A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Voltak, akik énekeltek vagy hegedültek, mások egymás kezét fogva, csendben emlékeztek.


Fotó: MTI

További lehetséges elkövetők tevékenykedhetnek még Brüsszelben. 
- Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában


Fotók: MTI


Állítólag nem volt váratlan a brüsszeli támadás: német biztonsági körökre hivatkozva a Der Tagesspiegel írt az Abdeslammal kapcsolatos fejleményekről és az új események gyanújáról. Részletek itt.

• Belgiumban a legmagasabb, negyedik szintre emelték a terrorkészültséget - közölte a belügyminiszter.

• Budapesten ideiglenesen a terrorkészültség kettes, magas fokozatát rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök.

• Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terrorizmus ellen folytatott küzdelem kiadásainak - jelentette ki kedd este Koen Geens belga igazságügy-miniszter. Hozzátette, eddig 400 millió eurót (mintegy 120 milliárd forint) különítettek el az ilyen jellegű kiadásokra.

A belga miniszterelnök elítélte a "gyáva és erőszakos, válogatás nélküli" támadásokat. Hangoztatta: tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az európai uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomásnál elkövetett merényletekben.

"A merénylők egész Európa ellen támadást intéztek" - mondta a kormányfő, és leszögezte, hogy a tragédia ellenére higgadtságra és szolidaritásra van szükség.
Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.


Fotó: MTI

Az eddigi hivatalos összesítés szerint legalább 34 halottja és 136 sebesültje van a robbantássorozatnak. Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg a repülőtéren reggel 8 óra körül végrehajtott kettős robbantásban. Az uniós központnál mintegy fél órával később elkövetett merényletnek legalább tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) közlése szerint.

A sebesültek között két magyar állampolgár is van - mondta Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete, hozzátéve, hogy magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.
 
Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő okozta. Szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak.

A nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok. A merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.

A metróállomásról a robbanást követően többen a síneken futva menekültek el. A megálló lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint. A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat.

Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.

Korábbi értesülések szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt - közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese. Kiadták a „narancs fokozatú riasztást.”


Fotó: Getty Images 

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke élesen elítélte a terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Tusk közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások.


Utasok várakoznak a St Pancras nemzetközi vonatállomáson Londonban 2016. március 22-én, miután törölték a Csatorna-alagúton át Brüsszelbe közlekedő Eurostar járatokat (MTI)

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatában leszögezte, hogy a terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot. A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmunk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket.

Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.

A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu