Már az összes merénylő személyazonossága biztos

Lapok szerint azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben. Itthon felgyorsítják a terrorizmussal kapcsolatos, politikai viták miatt elakadt tervek lebonyolítását. A migráció nem egyenlő a terrorizmussal, de az emberek reakciója érthető, mondja a szakértő.
Ezek a friss hírek a keddi brüsszeli robbantásokról. A tegnap esti összefoglalónkat itt találja, itt pedig egy képgalériát arról, hogyan fejezték ki országok és emberek a szolidaritásukat.

• Megerősítette a terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdán a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó. Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

A testvérpár különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert volt a rendőrség előtt. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

Ibrahim és Khalid el-Bakraoui (Fotó: Interpol/MTI)


A hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert.


Manuel Valls francia miniszterelnök (k, balról), Charles Michel belga kormányfő (k) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (k, jobbról) koszorút helyez el az előző napi merényletek áldozatainak emlékére a támadások egyik helyszínén, a brüsszeli Maelbeek metróállomáson (MTI)

• A harmadik merénylő táskájában volt a legerősebb robbanótöltet, írta az Index.hu, de az nem lépett működésbe, csak a tűzszerészek robbantották fel. A sajtó legutóbb arról írt, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök mégsem fogták el Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki - amint azt az ügyész is megerősítette - előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban. A nyomozás részleteiről itt olvashat. A rendőrség is megerősítette a merénylő személyazonosságát.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából kétszázhatvanan megsebesültek.​


Gyászolók a Maelbeek metróállomásnál (Getty Images)

• Csütörtökön is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér. Hetekig zárva marad a robbantásban megrongálódott metróállomás is. 

Rodolphe Van Weyenbergh, a brüsszeli szállásadók szövetségének szóvivője bejelentette, hogy a brüsszeli hotelek további ingyenes elhelyezést kívánnak biztosítani a terrortámadások miatt rászorulóknak. Kiemelte, hogy eddig nagyjából száz érintettnek, illetve hozzátartozónak biztosítanak szállást.

Munkások dolgoznak a reptéren. (Fotó: MTI)


Legkorábban szombaton nyithatják meg újra a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret. "Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy szombaton újraindulnak-e a kereskedelmi járatok" - mondta sajtótájékoztatóján Anke Fransen. Hozzátette, a légitársaságoknak addig alternatív megoldásokat kell választaniuk. Arnaud Feist, a vállalat igazgatója délután még mindössze arról számolt be, hogy csütörtökön zárva marad a zaventemi repülőtér.

• Magyarországon marad a kettes szintű terrorkészültség. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a szerdai ülés után elmondta: nincs arra utaló információ, hogy a brüsszelihez hasonló merényletre készülnének Magyarországon. Ugyanakkor kiemelte: minden európai országban fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség. Amíg kiderülnek a brüsszeli robbantások körülményei, addig Magyarországon is indokolt a kettes terrorkészültségi fokozat fenntartása.

Az ellenzék is jogszabályi változtatásokat szeretne a terrorizmus elleni fellépés és Magyarország biztonságának erősítése érdekében, de remélik, hogy az ő javaslataikat nem utasítják el, és a terrorellenes kérdések nem lesznek "pártpolitikai szintre degradálva", hanem ötpárti egyeztetés zajlik majd. A bizottság fideszes tagja óva int az ellenzéki javaslatoktól. Minderről bővebben itt olvashat.

• A reptérre belépve már ellenőriznék a csomagokat. Ennek lehetőségéről magyar biztonságpolitikai szakértő beszélt, részletek itt.

• A belga és a portugál labdarúgó-válogatott Brüsszelben törölt mérkőzését mégis megrendezik jövő kedden, de Portugáliában.

• Ezeket a merényleteket Szíriából szervezték meg, ott tervelték ki. De egyértelmű, hogy egyszerre belgiumi és természetesen franciaországi bázissal - mondta Manuel Valls francia miniszterelnök. Arról beszélt, hogy a párizsi merényletek több mint 30 gyanúsítottját azonosították. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik. Részletek itt

Röntgenfelvétel a robbantásos merényletek egyik sérültjének mellkasáról, amelyben egy nagy szeg vagy csavar látható. A bombába volt rejtve, hogy még pusztítóbb legyen. (Fotó: MTI)


• A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeztek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi brüsszeli terrortámadások áldozataira. Egyperces néma tiszteletadással adózott az áldozatok emléke előtt Fülöp belga uralkodó és felesége, Matild, valamint Charles Michel miniszterelnök is.

Az eddig ismerteken túl továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben, de a holttestek azonosítása és állampolgárságuk megállapítása még mindig folyamatban van.


Fotók: Getty Images


• A közösségi oldalakon közzétett információk szerint a Brüsszelben elkövetett terrortámadások áldozataira emlékezve Nem akarunk félelemben élni jelmondattal gyászmenetet tartanak szombaton 14 órakor a belga fővárosban. A spontán szerveződő menet az város egyik szimbólumának számító, az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium kilátó melletti parkból indul.

• Őrizetbe vettek három feltételezett terroristát Törökországban, akik a hatóságok gyanúja szerint merényleteket terveztek német intézmények ellen. 

A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.

Itthon felgyorsítják a terrorizmussal kapcsolatos változtatásokat

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerda reggel.

A Belügyminisztériumban tartott megbeszélésen a keddi, brüsszeli robbantások miatt áttekintették a biztonsági helyzetet, és meghozták a szükségesnek ítélt intézkedéseket.

Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet - ismertette a kormányfő, aki utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

Nehéz küzdeni az Iszlám Állam harcmodora ellen

A világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni küzdelemben, az Egyesült Államok pedig le tudja és le is fogja győzni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet - hangsúlyozta szerdán Barack Obama amerikai elnök argentínai látogatásán, egy nappal a brüsszeli merényleteket követően.

Súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot, de a harcmodoruk ellen nagyon nehéz védekezni, még akkor is, ha a vezetőket kiiktatják - mondta N. Rózsa Erzsébet külügyi szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A harcmodor, amelyre az Iszlám Állam berendezkedett, hogy a területén kívül már eleve meglévő radikális szervezetekkel létesít kapcsolatot, illetve Európában és Törökországban robbantásokat hajt végre, nagyon nehezen felszámolható, még akkor is, ha a vezetőket megölik - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Érthető emberi reakció, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek a migráció és a terroristák között, de ennek az áldozatai pont azok, akik a háború elől menekülnek, és semmiféle rossz szándékuk nincsen, csak új életet szeretnének kezdeni.

A tragédia az, hogy maguk a terroristák rendelkeznek olyan anyagi forrással, hogy nem feltétlenül szükséges menekültek közé bújniuk. Ők tudnak repülőjegyet venni, akár vízumot, több személyiséget ahhoz, hogy bejuthassanak Európába - jegyezte meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu