Negyven évet kapott a háborús bűnös Karadzic

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ítéletében negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.
Viszont felelősnek találták a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért. Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzicot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat.

A boszniai szerb hadsereg Karadzic jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a - háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott - boszniai fővárost - indokolta az ítéletet a bíró. Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék csütörtökön kihirdetett ítéletében kimondta, hogy Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök egyetértését adta a srebrenicai mészárláshoz.

Karadzic fellebez az ítélet ellen

Fellebezést nyújt be Radovan Karadzic a hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtöki ítélete ellen, amelyben a testület negyvenéves szabadságvesztésre ítélte a volt boszniai szerb elnököt - közölte a politikus ügyvédje.A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszék az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta Karadzicot. A vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények szerepeltek.

A testület szerint Karadzic többen között felelős az 1995. júliusi srebrenicai népirtásért, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. A törvényszék felelősnek mondta Karadzicot a Szarajevó 1992-1995 közötti ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu