Négyszáz harcossal borítanák vérbe Európát

Négyszáz, a merényletek megtervezésében szabad kezet kapott harcossal, a brüsszeli és párizsi csoportokhoz hasonló, egymásba fonódó terrorsejtekkel akarja vérbe borítani Európát az Iszlám Állam - jelentették ki magas rangú tisztségviselők az AP hírügynökségnek.
A tisztségviselők, köztük európai és iraki hírszerzők, valamint a dzsihadista hálózatokat figyelemmel követő egyik francia törvényhozó szerint az iszlamisták nemcsak Szíriában és Irakban, de esetleg az egykori keleti blokk területén is létrehoztak kiképzőtáborokat, hogy lecsaphassanak nyugati célpontokra.

A hatóságok tehetetlenek

Mielőtt egy rendőrségi akcióban megölték volna, a november 13-i párizsi merényletek kitervelője azt állította, hogy egy 90 fős, különféle nemzetiségű harcosokból álló csoporttal lépte át Európa határait, amelynek tagjai aztán szétszóródtak a szélrózsa minden irányába. A hatóságok az erőfeszítések ellenére egyelőre tehetetlenek az AP által megszólaltatott tisztségviselők szerint.

A novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam tavaly sikeresen kicsúszott a francia hatóságok hálójából, majd egy új csoportot szervezett a belga főváros arab negyedében, a dzsihadisták fellegvárának számító Molenbeekben, ahol ő is felnőtt. Abdeslam egy percig sem ült a babérjain, hanem ismét tervezésbe fogott - mutattak rá belga tisztségviselők.

Újra lecsaphat a brüsszeli mészáros

Többen attól tartanak, hogy hasonlót tesz most az az egyelőre azonosítatlan, fehér kabátos férfi, akit az öngyilkos merénylők közelében vettek fel a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái, és aki a hatóságok szerint ugyancsak részt vehetett a 31 halálos áldozattal és 270 sebesülttel járó keddi merényletek kiötlésében.

Becslések szerint az Iszlám Állam 400-600 dzsihadistát képezhetett ki külföldön végrehajtandó támadásokra, miközben összesen 5000 európai távozott Szíriába. "Az az igazság, hogy ha pontosan tudnánk, mennyien vannak, nem történnének meg ezek a merényletek" - állította Nathalie Goulet francia szenátor, a dzsihadista hálózatok követésével foglalkozó bizottság egyik vezetője.

Egy fokozattal csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban

Egy fokozattal, a maximális négyesről hármasra csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban, két nappal a brüsszeli robbantásos merényletek után - jelentette be csütörtökön a belga belügyi válságközpont.

A szervezet azt nem közölte, hogy ez milyen változásokat fog eredményezni a biztonsági óvintézkedések tekintetében.

Jan Jambon belga belügyminiszter egy csütörtök esti televíziós interjúban megerősítette az intézkedésről szóló híreket, és elmondta, hogy az erről szóló döntést a Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) hozta meg.

A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű".

Paul Zan Pigchelt, az OCAM vezetője elmondta, hogy a közvetlen fenyegetés valamelyest mérséklődött a keddi merényletek óta eltelt időben. Az illetékes ugyanakkor hangsúlyozta: "nem múlt el a veszély".

Újabb terroristák érkeztek Európába

Egy magas rangú iraki hírszerző szerint a párizsi merényleteket is elkövető terrorsejt tagjai szétszóródtak Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Dániában és Svédországban. Nemrég pedig újabb csoport érkezett Törökországon keresztül - állította.

Az Iszlám Állam stratégiája sokat finomodott az utóbbi időben, és az általában Szíriában vagy Líbiában zajló kiképzés ideje is megnőtt. A külföldi merényletekkel megbízott harcosok egyfajta elitosztagnak számítanak: a hartéri ismeretek mellett megtanítják őket robbanóanyag gyártására, megfigyelésre, illetve arra, hogy miként tévesszék meg a hatóságokat - mutatott rá egy neve elhallgatását kérő európai biztonsági tisztségviselő.

Önállósodott a kiképzett elitosztag

"2014-hez képest az a különbség, hogy míg akkor mindössze néhány hétig tartott a kiképzés, mára ez jócskán meghosszabbodott. Úgy tűnik, hogy a támadások célja is változott: korábban az áldozatok mennyisége számított, ma viszont a kivitelezett merényletek számán van a hangsúly. A lényeg, hogy az ellenfélnek minél többet kelljen költenie a biztonságra vagy minél több embert kelljen alkalmaznia annak szavatolására" - tette hozzá. A biztonsági tisztségviselő szerint lényeges az is, hogy a harcosoktól önállóságot követelnek meg, és nem ragaszkodnak hozzá, hogy mindenben alávessék magukat a rakkai központból érkező parancsoknak.

A különleges egységekben a vezető szerepet általában franciaajkú, észak-afrikai, franciaországi és belgiumi kapcsolatokkal rendelkező egyéneknek szánják - magyarázta. Olyanoknak, mint Abdeslam, vagy a brüsszeli merényleteket elkövető Bakraoui fivérek. A belgiumi születésű Ibrahim és Khalid El Bakraouit az elmúlt évig csak kisstílű bűnözőkként ismerték a holland és belga hatóságok.

Nem hallgattak a török figyelmeztetésre

A török hatóságok azonban szerdán közölték, hogy Ibrahimot tavaly júniusban elfogták a szíriai határ közelében, és Hollandiába deportálták. Ankara akkor figyelmeztette a belga és a holland tisztségviselőket, hogy egy dzsihadistával van dolguk. A hollandok ennek ellenére úgy döntöttek, hogy elengedik a férfit, mivel nem volt elég bizonyítékuk a szélsőségesekkel fentartott kapcsolatára.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu