Robbanások és lövöldözés Brüsszelben egy razzia során

Három robbanás és fegyverropogás hallatszott a brüsszeli Schaerbeeek negyedben egy rendőrségi razzia kezdetekor. Sok az őrizetbevétel Európa-szerte a merénylet kapcsán. Újabb terroristát azonosítottak, eközben újraindult a metró Brüsszelben, ahol három embert őrizetbe vettek a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban.
Elkavarták Abdeslam búvóhelyének címét a rendőrök. Abdeslam panaszt nyújtott be a párizsi főügyész ellen, mert szerinte megsértette a nyomozás titkosságát. Az is kiderült, mit mondott Salah Abdeslam a kihallgatásán. Részletek itt.

Brüsszelben és Franciaországban fogtak el terroristákat
- részletek itt.

Spiegel: Németországban őrizetbe vettek két embert a brüsszeli támadásokkal összefüggésben - részletek itt.

Abaaouddal toborzott dzsihadistákat a Franciaországban meghiúsított terrortámadás gyanúsítottja - részletek itt.


CNN: az IÁ több európai célpont ellen is merényletre készül - részletek itt.

Amerikaiak is vannak a halálos áldozatok között - részletek itt.


Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban. Köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség.

Az akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbanások voltak.


A belga rendőrség egyik bombaszakértője egy távirányítású robottal a háttérben Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében a rendőrségi akció során (fotó: MTI)

A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. Az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban.

Emellett a DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Újabb, a keddi merénylethez köthető embert fogtak el

Elfogták és őrizetbe vették azt a gyanúsítottat, akit a hatóságok tájékoztatása szerint a rendőrség felismert a brüsszeli metró biztonsági kameráinak felvételein. A péntek reggel Brüsszel Forest nevű negyedében tartott rajtaütés során előállított fiatalembert nem nevezte meg a rendőrség.

Korábbi sajtóhírek szerint ketten követhették el a maelbeeki merényletet, mivel a már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a rendőrség tájékoztatása szerint a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróállomáson, nem sokkal a robbantás előtt - írta a De Standaard flamand nyelvű belga napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva pénteken.

A rendőrség azt feltételezte, hogy a második gyanúsított nem vett részt a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraouival.

A hatóságok szerdán azonosították a metróban robbantó Khalid el-Bakraouit, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek.

A belga rendőrség elfogott hat embert csütörtök éjjel Brüsszelben, a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek nyomozása keretében.

Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő, míg a másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el. Kilétükkel kapcsolatban további részleteket nem árultak el.

A belga rendőrség továbbra is keresi azt az embert, aki a megtámadott Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kameráinak felvételein, az öngyilkos merénylők társaságában látható.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, a sebesültek száma pedig háromszáz felett van.

Újabb terroristát azonosítottak

A belga hatóságok újabb terroristát azonosítottak: a szíriai Naím el-Hámed a párizsi és a brüsszeli terrorista merényletek elkövetői köréhez tartozik - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniere Heure című belga napilap pénteken.

El-Hámed fényképét a rendőrség egyéb információk híján azzal a figyelmeztetéssel tette közzé honlapján, hogy a 28 éves szíriai gyanúsított "nagyon veszélyes, és feltehetőleg fegyverrel rendelkezik".

A napilap tájékoztatása szerint Naím el-Hámed egyike azoknak a gyanúsítottaknak, akiket a novemberben Párizsban, majd a kedden Brüsszelben elkövetett merényletekkel kapcsolatban keres a rendőrség.

A körözési listán szerepel még terrorszervezetben való részvétel gyanújával a belga állampolgárságú Mohamed Abrini, valamint a repülőtéri robbantás egyik feltétezett tettese, a 24 éves marokkói származású, de belga állampolgárságú Najim Laachraoui és a metróban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui is.

Újra jár a brüsszeli metró

Részlegesen újra megindult a terrorista merényletek után leállított brüsszeli metró közlekedése a helyi tömegközlekedési vállalat (STIB) pénteki tájékoztatása szerint.

A háromnapos teljes leállást követően a következő napokban a szerelvények reggel 7 és este 19 óra között közlekednek. A vállalat honlapján közzétett információk szerint azonban egyes megállók között továbbra is szünetel a forgalom.

Ilyen a keddi bombamerénylet által érintett metróvonal három - Park, Ars-Loi és Maelbeek nevű - megállója, amelyek között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Vannak olyan metrómegállók is, amelyeken a szerelvények megállás nélkül átrobognak.

A közlekedési vállalat közlése szerint több villamos - amelyek a belvárosban föld alatt haladnak el - nem áll meg a nagyforgalmú megállók mindegyikében.
A STIB 69 megállójából 38 üzemel zavartalanul, de vannak közöttük olyanok, amelyek csak 18 óráig vannak nyitva.

A tömegközlekedés a keddi öngyilkos merényleteket követően egész napra leállt a belga fővárosban. Szerdán egyes villamosjáratok és a buszközlekedés indult el, a metróvonalak forgalmát pótlóbuszok látták el péntek reggelig.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu