Emelt szintű érettségi: nem kötelező, de kell

A parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás nyomán továbbra sincs általánosan elrendelten szakokhoz kötött, kötelező emelt szintű érettségi.
Az intézmények maguk döntik el, hogy a bejutást kötik-e emelt szinthez, és ha igen, akkor milyen tárgyból kérik azt. Korábban bármilyen tárgyból lehetett emelt szintű érettségit tenni, ám a jövőben a kormány határozza meg azon tárgyak körét, amelyekből emelt szintű érettségi vizsgát lehet tenni – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Mint mondta, a felsőoktatási intézmények közösen döntik majd el, hogy ezekből a tárgyakból melyek lesznek azok, amelyekből szerintük szükséges az emelt szintű érettségi vizsga. A felsőoktatási intézmények javaslata valamennyi alapképzési szak esetén tartalmazza azt a tárgyat, amelyből az emelt szintű érettségi vizsga letétele mindenképpen indokolt. De ez csak egy javaslat lesz, nem előírás – tette hozzá.

Az elfogadott törvény szerint a felvételi eljárás évét megelőző második év március 31-éig kell az egyetemeknek meghatározniuk, hogy mely vizsgatárgyból, vizsgatantárgyakból szükséges az emelt szintű érettségi vizsga letétele; ahhoz, hogy 2012-ben először alkalmazni lehessen ezt, a jövő év márciusában a felsőoktatási intézményeknek meg kell hirdetniük az érintett tárgyak körét.

A parlament 199 igen és 147 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztés feles részeit.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan