Emelt szintű érettségi: nem kötelező, de kell

A parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás nyomán továbbra sincs általánosan elrendelten szakokhoz kötött, kötelező emelt szintű érettségi.
Az intézmények maguk döntik el, hogy a bejutást kötik-e emelt szinthez, és ha igen, akkor milyen tárgyból kérik azt. Korábban bármilyen tárgyból lehetett emelt szintű érettségit tenni, ám a jövőben a kormány határozza meg azon tárgyak körét, amelyekből emelt szintű érettségi vizsgát lehet tenni – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Mint mondta, a felsőoktatási intézmények közösen döntik majd el, hogy ezekből a tárgyakból melyek lesznek azok, amelyekből szerintük szükséges az emelt szintű érettségi vizsga. A felsőoktatási intézmények javaslata valamennyi alapképzési szak esetén tartalmazza azt a tárgyat, amelyből az emelt szintű érettségi vizsga letétele mindenképpen indokolt. De ez csak egy javaslat lesz, nem előírás – tette hozzá.

Az elfogadott törvény szerint a felvételi eljárás évét megelőző második év március 31-éig kell az egyetemeknek meghatározniuk, hogy mely vizsgatárgyból, vizsgatantárgyakból szükséges az emelt szintű érettségi vizsga letétele; ahhoz, hogy 2012-ben először alkalmazni lehessen ezt, a jövő év márciusában a felsőoktatási intézményeknek meg kell hirdetniük az érintett tárgyak körét.

A parlament 199 igen és 147 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztés feles részeit.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu