Csodabogarak és katonák a hómezőn

A togóiak egész Afrikával megszerettetnék a téli sportokat – hangulatjelentés Szocsiból.
Aki imádja a téli sportokat, rajong az olimpiért, de ki nem állhatja a lökdösödést, a tolakodást, annak ezekben a napokban Szocsiban a helye. A XXII. téli ötkarikás játékokon ugyanis nyoma sincs a nagy világversenyeken megszokott tömegnyomornak. Bár folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy erre vagy arra a napra valamennyi belépő elfogyott, az olimpiai faluban nyitva tart a jegypénztár, a lelátókon pedig – legalábbis eddig – mindig akadtak üres foltok. Igaz, a legnagyobb érdeklődéssel várt esemény, a férfi jégkorongtorna még nem kezdődött el. Viszont a Bolsoj Jégpalotának is csupán 12 ezer fő a befogadóképessége, s ezt nem lesz nehéz megtölteni az NHL-sztárok fellépésekor.
 

Kevés a turista

A két évvel ezelőtti londoni nyári játékok olimpiai parkjával összehasonlítva, ahol szinte egész nap hömpölygött a tömeg, a szocsi szurkolói központ már-már kihaltnak mondható. Tény, hogy meglehetősen nagy területen fekszik a park, így eloszlanak benne az emberek, de a látogatók száma így is meglehetősen szerény. S ami a legfeltűnőbb: hiányoznak a külföldi turisták. Szinte mindenhol csak orosz szót hallani, s ha vannak is külföldiek, legfeljebb kisebb csoportokat alkotnak. A terrorfenyegetések gyaníthatóan megtették a hatásukat, s valljuk be: tényleg nem szívderítő látvány az az olimpiai park, amelyben fekete egyenruhás kommandósok géppisztollyal és mesterlövészfegyverrel a vállukon sétálgatnak.
 

Togói debütánsok

Oroszország nagy nemzet: amikor itt jártam, mindig szeretettel fogadtak. Ráadásul itt a legjobb a vodka a világon. 
(Bayor Kelani, a Togói Olimpiai Bizottság alelnöke)

Csodabogarakban azért így sincs hiány, s még csak nem is kell elvegyülni a szurkolók között, hogy találkozhassunk velük. Itt van mindjárt a togói síválogatott. Ne pironkodjon, aki eddig még nem hallott a téli sportok világában a togóiakról. Bár a Togói-hegységhez tartozó Agou-csúcs 1020 méteres magasságba nyúlik, a Guineai-öböl mentén fekvő nyugat-afrikai ország most először képviselteti magát a téli ötkarikás játékokon. Tegyük hozzá, a nyári játékokon sincs veretes múltja az országnak, 1972-ben Münchenben indított először versenyzőt.

A togói síszövetség azonban nagyon is komolyan veszi magát, s ennek megfelelően nemzetközi sajtótájékoztatón számolt be Szocsiban a terveiről. Ha csak a külsőségeket tekintjük, a togóiaktól hamarosan a legjobbak is retteghetnek majd, hiszen a vezetők zöld színű sportruházatát bármely ország megirigyelhetné. Bayor Kelani, a Togói Olimpiai Bizottság alelnöke nem sokat vacakolt, rögtön a legerősebb ütőkártyáját húzta elő: – Az olimpia nyitóünnepsége óta özönlenek felénk a gratulációk. Én 200-300 hívást kaptam a média munkatársaitól. De Németországból és máshonnan is sorra érkeznek a bátorító üzenetek. Országunk leghíresebb sportolója, a futballista Emmanuel Adebayor egyelőre nem keresett, de tudjuk, hogy rendkívül elfoglalt. Ha nem hív, akkor majd én tárcsázom a számát.

Kelani úr nem fogta vissza magát akkor sem, amikor a célkitűzésekről beszélt: – Szeretnénk meghökkenteni a világot. Nem nyaralni jöttünk Oroszországba, s nem is kudarcokra számítunk. Fejben és fizikálisan is felkészültünk, nem lelkes amatőrök vagyunk, mi harcolni, versenyezni akarunk. S igen, kimondom: éremmel szeretnénk hazatérni.
 

A világhálón toboroztak

Az a célunk, hogy egyszer majd minden számban képviseltessük magunkat a téli olimpián, és szeretnénk elősegíteni e sportágak népszerűsödését egész Afrikában.
(Edorh Hyacinthe togói csapatvezető)

A feladat megoldását némiképp nehezíti, hogy Togónak összesen két kvóta jutott. Az egyik a 18 esztendős, Olaszországban született, de 2012-ben és 2013-ban még indiai színekben versenyző műlesiklóé, Alessia Alfi Dipolé.

A másik a francia apától és togói anyától származó, Nigerben született Mathilde-Amivi Petitjeané, akivel tavaly májusban a Facebookon vette fel a kapcsolatot a Togói Sí Szövetség. A 19 esztendős sífutó sokáig Franciaországban élt, és ott is ismerkedett meg a sportággal. A junior korosztályban kétszer volt bajnoki ezüstérmes, Edorh Hyacinthe togói csapatvezető tehát nem alaptalanul mondta róla, hogy mindenkit meglephet majd a teljesítményével, s akár 10-15 éven át szállíthatja az eredményeket hazájának. A megelőlegezett bizalom jeleként a szocsi megnyitón a mindössze 163 centis ifjú hölgy vihette a togói zászlót. Alessia Alfi Dipol küldetése egyelőre az, hogy népszerűsítse az alpesi sízést az afrikai országban, mivel az alelnök szerint „sokaknak fogalmuk sincs arról, mi az a műlesiklás, de most majd megmutatjuk nekik”.

A már-már idillinek mondható képet mindössze az csúfítja el, hogy a két sportolóhoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindössze hat kísérő akkreditálását engedélyezte. Így a versenyzőket népes rokonságuk nem kísérhette el Szocsiba, ami házon belül feszültséget keltett. Ám mindez talán nem árnyékolja be végzetesen Togo oly nagyon várt téli olimpiai bemutatkozását.
 

Végre jégre lépnek az NHL sztárjai is

Dacjuk és az oroszok Szlovénia ellen kezdenek
(fotó: Getty Images)
A finnek kiválósága, Teemu Selänne már hatodik olimpiáján szerepel.

Ma este a Csehország–Svédország és a Lettország–Svájc találkozóval rajtol a férfi jégkorongtorna. A házigazda orosz csapat a fő kihívója a címvédő kanadai együttesnek, de a svédek, az amerikaiak, a csehek és a finnek is esélyesek az éremszerzésre.

A kanadaiak legnagyobb sztárja a négy évvel ezelőtt aranygólt szerző Sidney Crosby, aki jelenleg vezeti az NHL pontlistáját. Valamennyi poszton erős válogatott lép jégre Szocsiba, várhatóan a kétszeres gólkirály Steven Stamkos hiányát sem érzik meg a juharlevelesek.

A házigazda oroszok az utolsó két olimpián lemaradtak a dobogóról. Ezúttal valamennyi kiválóságuk ott van a csapatban: Ajlekszandr Ovecskin, Jevgenyij Malkin, Ilja Kovalcsuk, valamint a sérüléséből felépülő csapatkapitány, Pavel Dacjuk is bizonyítani akar a hazai közönség előtt.

Az amerikaiaknál is hemzsegnek a sztárok, például a kétszeres Stanley-kupa-győztes Patrick Kane, vagy a kapus Jonathan Quick, ám legtöbbjüknek nincs tapasztalata európai tornán.

A svédek és a csehek már nyertek olyan olimpiát, amelyen az NHL-es játékosok részt vehettek. A skandinávoknál hiányozni fog a sérült Henrik Sedin és Johan Franzen. A finneknél pályára lép hatodik olimpiáján is Teemu Selänne, aki nyáron lesz 44 éves, így ő a legidősebb a tornán, megelőzve két cseh veteránt, a 42 éves Petr Nedvedet és Jaromir Jagrt (utóbbi szombaton lesz 42 éves).

A tornán 12 csapat szerepel három négyes csoportban. A három forduló után kialakul egy összesített  sorrend, és ez alapján a legjobb négy egyből negyeddöntőbe jut, a többiekre még egy találkozó vár. Ausztria és Szlovénia révén két olyan csapat is jégre lép, amely áprilisban a magyarok ellen játszik majd a divízió I/A világbajnokságon Dél-Koreában.

Erős mezőny
147 játékos érkezik Szocsiba az észak-amerikai profi jégkorongligából (NHL). A liga vezetői és a klubok a sérülésektől tartva sokáig húzódoztak attól, hogy elengedjék legjobbjaikat.
 

Mai magyarok

Alpesi sízés
08:00–10:00: női lesiklás, döntő (Berecz Anna, Miklós Edit)


ÉREMTÁBLÁZAT
                                       A    E    B
1.    Kanada                      4    3    2
2.    Norvégia                    4    2    4
3.    Hollandia                   3    2    2
4.    Egyesült Államok        2    1    3
5.    Németország              2    0    0
6.    Oroszország               1    2    3
7.    Ausztria                     1    2    0
8.    Franciaország            1    0    1
9.    Lengyelország           1    0    0
9.    Svájc                       1    0    0
9.    Szlovákia                  1    0    0
12.  Svédország               0    3    1
13.  Csehország               0    2    1
14.  Olaszország              0    1    1
14.  Szlovénia                 0    1    1
16.  Finnország                0    1    0
16.  Kína                         0    1    0
18.  Nagy-Britannia          0    0    1
18.  Ukrajna                    0    0    1
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu