Újra megnyit a Club

Az All England Clubban a modern sport a 19. századi, úriembereknek fenntartott klub szellemiségével párhuzamosan létezik.
Egy busz vagy vonat sem áll meg Wimbledon közelében, sőt, a városi élet utolsó jeleit is magunk mögött hagyjuk, mire elérjük. Nincsenek kávézók vagy telefonfülkék, minden ház mezők ölelésében felhúzott vidéki kúriára emlékeztet. Az All England Club a világ legrégebbi tenisztornájának otthona. Két hétig az egész világ az itteni történésekre figyel. Egy héttel a torna előtt érkezem: a hely máris vibrál. A mérnökök a világítást állítják be, a labdaszedő fiúk és lányok kiképzése zajlik éppen, Marija Sarapova edzője pedig frissítőért kiált.

A négy tenisz Grand Slam-esemény legrégebbijét 1877-ben rendezték meg először.

– Ez egy olyan kerti parti, ahol az emberek teniszeznek – mondja Ashley Jones, a wimbledoni múzeum menedzsere, miközben a történelmi fénypontokat szedi csokorba. A többi tornával szemben a wimbledoni egy privát klubban zajlik, melynek 500 teljes jogú tagja felelős az eseményért.

– A legegyszerűbb út a tagságig a verseny megnyerése – mondja Jones.

Míg korábban három Grand Slamet rendeztek füves pályán, mára Wimbledon az egyetlen ilyen – ez nagy terhet ró Neil Stubley-ra, aki a fű minőségéért felelős.

– Az itteni a leghíresebb angol gyep. Bárhova is mennék innen dolgozni, az csak visszalépés lehetne – mondja a szakember, akinek ez lesz a 19. tornája.

Az előkészületek októberben kezdődnek, amikor új gyepet fektetnek le. A torna közeledtével 35 fős csapat ellenőrzi a pályák keménységét, minden  egyes pályán 16 ponton. És persze reménykednek a jó időben, és abban is, hogy a betegségek elkerülik a füvet.

– Évente 2-3 százalékot igyekszünk javulni, ami 20 év alatt teljes átalakulást jelent – mondja Stubley. – A mostani pályák sokkal többet bírnak és hosszabb életűek – mondja. A 2008-as Federer–Nadal döntőre, melyet a tenisztörténet legjobb meccseként tartanak számon, ő is büszke: egy generációval azelőtt a gyep nem bírta volna végig a gigászi csatát.

A teljes méretért kattintson a képre


A wimbledoniak hosszú távra terveznek: mindenki, akivel találkoztam, legalább tíz éve dolgozik itt. 2020-ra nagyszabású fejlesztéseket terveznek, kérdés, mit szólnak majd ezekhez a környéken lakók, akik már így is panaszkodnak a zaj miatt. Miattuk iktattak be egy szünnapot a tornába. Az viszont kétségtelen, hogy nincs Wimbledonhoz hasonló hely a világon a tenisz szerelmesei számára. Üdvözöljük a Wimbledon-bolygón!

Napi ima: a pályák gyepét 16 ponton ellenőrzik. Fotó: MWN


Fogadóiroda
8-szoros pénzt fizet a William Hill, ha Federer nyolcadszor is bajnok lenne. A világelső Novak Djokovic oddsa 2.20, Murrayé és Nadalé 5. Ha – mondjuk – a 2002-es győztes ausztrál, Lleyton Hewitt újra nyerne, 251-szeres pénzt kaszírozna a bátor fogadó. A nőknél egyértelműbbek az esélyek: Serena Williams 1.40, Sarapova 7.50, Azarenka 8. Babos Tímea győzelmével 1001-szeres pénzt lehetne keresni.

Babos sorsolása

Az egyes küzdelmek egyetlen magyarja, Babos Tímea a francia Mathilde Johansson ellen kezd, aki 98. a világranglistán.

Ha Babos nyerne, a 4. helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska várhat rá.

Tavaly Babos a második fordulóig jutott, akkor nagy csatában szenvedett vereséget az orosz Nagyja Petrovától.

Arn Gréta kiesett a selejtezőben, így nem került főtáblára.

Czink Melinda nemrég vakbélműtéten esett át.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu