Thomas Bach a NOB új elnöke

Thomas Bachot választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új elnökévé a szervezet tagsága kedden Buenos Airesben.
A német sportdiplomata a 12 év után távozó belga Jacques Rogge-ot követi a poszton, a megbízatása nyolc évre szól, s négy évvel meghosszabbítható. Ő a NOB történetének kilencedik, egyben első német elnöke.

A voksolás előtt legesélyesebbnek tartott, eddig alelnök, 59 éves Bach mellett még a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, a NOB egy másik alelnöke, Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Denis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú svájci vezetője, valamint az olimpiai és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó ukrán Szerhij Bubka, hazája olimpiai bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke pályázott a posztra.


Jacques Rogge a NOB új elnökének nevével. Fotó: MTI

A keddi szavazás során az első fordulóban Vu Csing-kuo esett ki, majd Bach már a második körben megkapta a voksok egyszerű többségét: ekkor a 93 szavazatból 47 kellett a sikerhez, s a német sportdiplomatára 49-en voksoltak. Carrion 29, Ng Ser Miang 6, Oswald 5, Bubka pedig 4 szavazatot gyűjtött. A végeredményt, a győztes kilétét Rogge ismertette a tagsággal.


Rogge gratulál aqz utódjának. Fotó: MTI

Székfoglalójában Bach azt mondta: nagyon köszöni barátainak a támogatást.
"Ez a bizalom tagadhatatlan jele. Tudom, milyen nagy a NOB elnökének felelőssége. A legjobb tudásom szerint munkálkodom majd" - fogalmazott, hangsúlyozva: hogy az ajtaja, a füle és a szíve mindig, minden NOB-tag előtt nyitva lesz.

A franciául és angolul folyékonyan beszélő ügyvéd-üzletember, korábbi vívó Thomas Bach - akit régóta Rogge utódjának tartottak - az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak, vezeti hazája olimpiai bizottságát, utóbbi tisztségéről szeptember 17-én lemond.
Joachim Gauck német államfő és Angela Merkel kancellár az elsők között gratulált a NOB új elnökének.

A Buenos Aires-i NOB ülésen szombaton az dőlt el, hogy a 2020-as nyári játékokat Tokió rendezi. A japán város már az elsőkörös szavazásban is a legtöbb voksot kapta. A második fordulóba rajta kívül "szétlövés" után Isztambul jutott be Madriddal szemben. A döntő szavazáson Tokió 60, míg Isztambul 36 voksot kapott.

Vasárnap arról határozott a tagság, hogy a birkózás kerüljön be - illetve vissza - a 2020-as és ezzel együtt a 2024-es olimpia műsorába 26. sportágként. A másik két pályázó a fallabda, valamint közösen a baseball és a softball volt. A szavazáson a birkózás 49, a baseball/softball 24, a fallabda pedig 22 voksot kapott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu