A vb legjobb magyarja

Timothy Matthew Howard 1979. március 6-án született North Brunswickban. Édesanyja révén félig magyar származású, nagyapja, Fekete Pál Miskolcon futballozott egykoron. A kapus már csak néhány szót beszél magyarul.
1998-ban kezdte profi pályafutását a New York/New Jersey MetroStarsban. 2000-ben részt vett az olimpiai játékokon, de a következő év hozta meg számára az áttörést: ő lett az amerikai liga történetének legfiatalabb kapusa, aki kiérdemelte az év legjobbja címet. 2003 nyarán a valaha volt legdrágább amerikai játékosként a Manchester Unitedhez igazolt. Sir Alex Ferguson azonnal őt választotta első számú kapusnak, de 2005-ben Edwin van der Sar érkezésével a kispadra szorult. 2007-ben az Everton előbb kölcsön-, majd végleg megvette. Azóta is a liverpooliakat erősíti, szerződése 2018-ig szól. Van egy bajnoki gólja is: a 2011–2012-es szezonban kirúgásból vette be Bogdán Ádám kapuját a Bolton ellen.

A 2006-os vb-n nem kapott lehetőséget, de utána már ő lett a válogatott első számú kapusa. A 2009-es Konföderációs Kupa legjobbjának választották posztján, és a 2010-es vb mind a négy meccsén szerepelt. A belgák elleni, rekordszámú védéssel záruló vb-nyolcaddöntő volt a 104. találkozója a válogatottban.

18 éves korában derült ki, hogy Tourette-szindrómás. „Észrevettem, hogy bizonyos mozgásokat gyorsabban tudok végezni, és ez a betegségre vezethető vissza” – mondta. A meccseken végig koncentrálnia kell, ezzel tudja enyhíteni az idegrendszeri betegség tüneteit, míg gyógyszereket nem szed.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu