Chelsea-siker a Ferencváros stadionavatóján

Az angol Premier League-ben szereplő Chelsea elleni gálamérkőzéssel megnyitották a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát vasárnap este.
A Chelsea hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte vasárnap a Ferencvárost a magyar klub új labdarúgó-stadionját, a Groupama Arénát megnyitó gálamérkőzésen, amelyre teljesen megteltek a lelátók.

Noha a 2012-ben Bajnokok Ligája-, tavaly Európa Liga-győztes angol gárda kezdett jobban, a megilletődött Ferencváros első támadásából gólt szerzett a nyáron visszaigazolt Gera Zoltán révén. Ezt követően is a legnagyobb sztárjaival pályára lépő londoniak irányítottak, de egyenlíteniük nem sikerült a szünetig.

A folytatásban Ramires góljával betalált a Chelsea és továbbra is nagy fölényben futballozott, mégsem sikerült vezetést szerezniük, egy ízben a kapufa mentette meg a zöld-fehéreket. A hajrában aztán a Chelsea friss nyári szerzeménye, a spanyol Cesc Fabregas eldöntötte az összecsapást.

A vendégek portugál sztáredzője, José Mourinho ugyanakkor a győzelem ellenére nem lehet felhőtlenül boldog, mivel elefántcsontparti csatára, Didier Drogba megsérült az első félidőben, ezért le kellett cserélnie őt.

"Mindössze hét játékossal kezdtük el a felkészülést, így labdarúgóink még mindig különböző edzettségi állapotban voltak, lépésről lépésre haladunk előre, de még bőven van idő a bajnoki rajtig. A Ferencváros jó ellenfélnek bizonyult, elég agresszíven játszott, de nem rossz értelemben" - mondta a meccset követő sajtótájékoztatón Mourinho, aki hozzátette, jobb volt nekik ez a meccs, mintha öt, vagy hat-nullára nyertek volna.

Thomas Doll, a Ferencváros trénere arról beszélt, hogy csodaszép élményben lehetett részük, szerinte mindenki büszke és hálás lehet azért, hogy egy ilyen stadiont varázsoltak ide.

"Úgy érzem, mindenki elégedetten térhet haza, még akkor is, ha a világ egyik legjobb csapata ellen elveszítettük ezt a mérkőzést. Örülök, hogy elég pimasz módon tudtunk játszani, remélem, ezt a lendületet sikerül magunkkal vinni a bajnoki mérkőzésekre is. A Chelsea részéről tiszteletet vívtunk ki magunknak, hiszen Mourinho a második góljuk után ötös védősorra váltott, hogy megtartsák az eredményt" - értékelt Doll.

Eredmény:

Ferencváros-Chelsea (angol) 1-2 (1-0)
-------------------------------------
gól: Gera (17.), illetve Ramires (51.), Fabregas (81.)

Fotó: Katona László


A mérkőzés előtt Orbán Viktor miniszterelnök, Fürjes Balázs kormánybiztos és Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mondott ünnepi beszédet.

A kormányfő úgy fogalmazott, az egész ország számára nagy nap a mai, mégis elsősorban a fradistáké, akiknek nagysága előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akiknek nem "zöld-fehér vér" folyik az ereiben.

A miniszterelnök beszédében többek között nagyrabecsülését fejezte ki a fradistáknak a "Fradi-szívért", amely szavaival élve mindig nemzeti, piros-fehér-zöld színű is volt. Köszönetet mondott a fradistáknak azért, hogy "a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban".

Fotó: MTI


Orbán Viktor szintén köszönetet mondott az építkezésben résztvevőknek és háláját fejezte ki az ország valamennyi polgárának, hogy az új stadiont négy évvel azután sikerült felépíteni, hogy "Magyarország a csőd szélén tántorgott".

"Megmutatták, hogy a magyarok sosem adják fel" - jelentette ki, végül köszönetet mondott a fradistáknak azért is, hogy fenntartották a világ egyik legnagyobb sportklubját.

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos köszöntőjében a győzelemre helyezte a hangsúlyt, mert szerinte a stadionnal nemcsak a fradisták, hanem a budapestiek és a magyarok is győztek. Emlékezetett arra, hogy a Fradi csodacsapat, egy olyan magyar klub, amely egykor végigverte a világot, amelynek nem lehetett elvenni a nevét sem. "Mostantól az új stadiont sem lehet elvenni, a miénk" - fogalmazott.

Fotó: MTI

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mindazoknak köszönetet mondott, akiknek közük volt az építkezéshez, külön kiemelve Orbán Viktor szerepét is. Ugyancsak megköszönte a Ferencváros legendáinak, hogy harminc olimpiai aranyérmet nyertek, valamint a labdarúgóknak, hogy 28 bajnoki címet szereztek.

"Példaképekre van szükség, hogy mutassák a kicsiknek az utat" - jelentette ki a klubelnök.

Az ünnepi beszédek alatt szórványosan füttyszó hallatszott.

Az avató ünnepség végén kisfilmek segítségével felidézték a korábbi Üllői úti stadionok felejthetetlen pillanatait, a nagy győzelmeket, emlékezetes gólokat. Többször felcsendült a Fradi-induló, fehér galambokat engedtek el és a Magyar Honvédség néhány Grippen vadászgépe is átrepült a Groupama Aréna fölött, amelyek a műsorvezető szavaival élve mintegy védelmükbe vették az új stadiont.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu