Megvédte címét a repülő skót

Gary Anderson 7-5-re nyert Adrian Lewis ellen a világbajnoki döntőben, és másodszor lett a darts legjobbja. A vébé egyetlen kilencnyilas sorozatának videója a cikkben.
Az ünnepi pihenőnapok legnézettebb sporteseménye lett világszerte a profi dartsjátékosok világbajnoksága. A londoni Alexandra Palace-t naponta kétszer színültig megtöltötték a sörmámorban éneklő szurkolók, pedig ez olyan kocsmasport, ahol nemcsak a sörért kell fizetni, hanem a belépők is 25–60 fontba (átszámítva nagyjából 10–25 ezer forintba) kerülnek. És nem is kellett csalódniuk a nézőknek.

Az idén megdőlt a maximális, 180 pontos dobások rekordja (625 helyett már 654 a csúcs), gyorsan felborult a papírforma, hiszen a világranglistát vezető holland Michael van Gerwen már a legjobb 16 között búcsúzott, de nem jutott az elődöntőbe a 16-szoros világbajnok legenda, Phil Taylor sem.

A döntőt a világbajnoki címvédő skót Gary Anderson és a korábbi kétszeres vb-győztes angol Adrian Lewis vívta. Mindketten meggyőző formát mutattak a tornán, Anderson például 6-0-ra lépte le az elődöntőben a korábban Taylort kiverő holland Jelle Klaasent, de Lewis is mindössze öt szettet vesztett a fináléig. A két játékos 2011-ben már játszott vb-döntőt, akkor Lewis győzött 7-5-re, most Andersonnak összejött a visszavágás.

A finálé igen hullámzó játékot hozott, dobtak 34 darab 180-at, ami szintén rekord (ebből Lewis 19-et), volt legmagasabb, 170-es kiszálló, de nagyon sok volt az érthetetlen rontás is. Anderson például három alkalommal is elszámolta magát, és a legfontosabb pillanatban rossz mezőre célzott.

Ez is belefért azonban, mert csak 3-3-ig volt igazán szoros a hét nyert szettig tartó mérkőzés, utána Anderson vezetett már 5-3-ra és 6-4-re is. Végül 7-5-re győzött, és a vb-k történetében harmadikként – Taylor és Lewis után – meg tudta védeni  világbajnoki címét.
 

„Először megnyerni a vb-t fantasztikus volt, de másodszor győzni… A mennyországban járok!” (Gary Anderson)


– Szerintem megérdemeltem a győzelmet az alapján, ahogy a vb-n dobtam – mondta a repülő skót (a beceneve The Flying Scotsman), és nemcsak a győztesnek járó 300 ezer fonttal repült el, hanem a kilencnyilas sorozat is egyedül neki jött össze a vb-n, és ezért is kapott 15 ezer fontot. – A döntőben már nem ment olyan jól, talán ha a tudásom 85 százalékát nyújtottam, de azért voltak jó dobásaim.A legnagyobb dobása persze az lenne, ha jövőre triplázni tudna, de ilyen messzire még nem tervez a 45 éves világbajnok: „Most enyém a trófea újabb 12 hónapra, és persze jó lenne megint nyerni, de már én sem leszek fiatalabb. Dolgozom tovább, aztán majd meglátjuk, mi lesz.” Még az is megeshet, hogy a világbajnoknak szemüvege lesz, mert a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a sok tévesztésnek részben a romló látása is oka.     

A világbajnokság számokban
  • 15 nap
  • 38.317 dobás
  • 1 kilencnyilas kiszálló
  • 654.180-as dobás
  • 300.000 fontos fődíj
  • 66.000 szurkoló
  • 500.000 korsó sör

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu