15 év után újra magyar női Eb-arany

Aranyérmes lett a magyar női válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, miután a döntőben 9-7-re legyőzte Hollandiát.
Összességében ez a női együttes harmadik Eb-aranya: korábban 1991-ben és 2001-ben lett kontinens-első Magyarország. A győzelem egyben az olimpiai részvételt is jelenti.

Ugyanez nem sikerült a férfiválogatottnak. Benedek Tibor együttese a bronzére-
mért játszhatott, miután Montenegrótól 8-5-re kikapott az elődöntőben. Szerbia megvédte Eb-címét, 10-8-ra diadalmaskodva a döntőben saját közönsége előtt, a riói kvótát azonban így is Montenegró szerezte meg, mert a szerbek olimpiai részvétele – világbajnokként – már biztos volt. A magyar válogatott a bronzmeccsen 13-10-re győzött Görögország ellen, a magyar póló 24. Eb-érmét, egyben a 6. bronzot szerezve meg 1926 óta.

A torna legjobb kapusának Nagy Viktort választották.

Az Eb-döntő után sorsolták ki a riói olimpia április 3–10. közötti trieszti selejtezőtornájának két hatos csoportját is. Magyarország Kanadával, Oroszországgal, Franciaországgal, Romániával és Szlovákiával került egy csoportba, a mezőnyből a mieinkhez hasonlóan kiemelkedő olaszokat és spanyolokat sikerült elkerülni. Papírforma szerint toronymagas esélyes Benedek csapata a csoportban, a legerősebb ellenfél talán Oroszország, amely 8. lett az Eb-n (a franciák 9., a románok 10. helyen végeztek).

A két csoportból az első négy jut a rájátszásba, amelyben keresztbejátszással (a csoportelsők a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal mérkőznek) dől el, melyik négy európai válogatott lehet még ott Rióban. Szerbia és Monte-
negró mellett Horvátország és Görögország indulása világbajnoki érmesként már biztos.

– Nem kívánhattam volna jobb sorsolást. Bár a miénk viszonylag erős csoport, viszont ha csoportelsők vagyunk, könnyebb ellenfelet kaphatunk majd  a másik ágról a legjobb négy közé kerülésért – mondta Benedek Tibor.

– Magyarország még sosem kényszerült selejtezni az olimpiára, de legalább további négy-öt felkészülési meccset tud lejátszani az olimpiáig – vélte Varga Dániel. A csapatkapitány úgy fogalmazott az Eb után: „Úton vagyunk ahhoz, hogy olimpiát nyerjük, ennek pedig fontos állomása volt az Európa-bajnokság.”

Mindenkinek újra bizonyítania kellett

Takács Orsolya, az Európa-bajnok magyar válogatott bekkje

Melyek voltak a siker legfontosabb összetevői?
– Megújulást hozott az, hogy az ősszel változott az edzői stáb. Mindenkinek újra kellett bizonyítania, és újult lendülettel tudtunk nekivágni az Eb-nek. A győzelemben benne van az elmúlt évek rengeteg munkája, de a pluszlöketet az adta meg, hogy más elképzeléseket hallottunk, és más ritmusban dolgoztunk.

Az új impulzusok mentálisan és szakmailag is segítettek?
– Mentálisan nagyon sok pluszt hoztak, míg taktikailag is jelentettek újdonságot, de ilyen rövid idő alatt óriási változtatásokat nem lehet eszközölni. Régóta benne volt már ebben a csapatban ez az eredmény, és most vált az egész egység kerek egésszé.

A nyitómeccsen éppen azoktól a hollandoktól kapott ki a csapat négy góllal, akiket a döntőben legyőzött. Hogyan sikerült felállni?
– Elhangzott, hogy az Eb két hétig tart, nem az első napon kellett megnyernünk. A hollandok a végére elfáradtak, nekünk pedig akkor jött ki a csúcsforma.

Értékesebb ez az aranyérem, mint a 2005-ös világbajnoki cím?
– Ez a csúcs. 2005-ben is nagyon örültem, de az volt az első világversenyem, míg a mostani siker mögött 10 év van, győzelem nélkül, emiatt ez az értékesebb. Az pedig, hogy olimpiai kvótát is ér, még fontosabbá teszi.

Mekkora lökést ad a győzelem az olimpiára?
– Lehet építkezni az Eb-aranyból, és példát is mutat, hogyan lehet nyerni. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu