Kovács Sarolta: Rióval kelek és fekszem

Olimpiai sorozatunk: mától kezdve minden héten bemutatkozik a nyári, riói ötkarikás játékok egy magyar főszereplője.
A Barcelonában edzőtáborozó öttusázó, Kovács Sarolta főleg a futásán javít, és úgy érzi, már érett versenyzőként indulhat az olimpián.

Másfél hete, a budapesti fedettpályás versenyen hatodik lett. Mennyire volt megfelelő az idénykezdés?
– Alakul a formám. Felmérőnek jó volt így az alapozás alatt, elégedett voltam az egyes számokkal. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy taktikázhatok a versenyekkel, hiszen már megvan az olimpiai kvótám, nem kell minden versenyre százszázalékos állapotban odaállnom. Így nem is a hatodik hely volt a lényeg, hanem az, hogy amit kértek tőlem, végre tudtam hajtani. Különösen a zárószámmal, a kombinálttal voltam elégedett, ez már több éve nem ment ilyen jól. Ez betudható a jó alapozásnak, amely során végre elkerült a sérülés – remélem, hogy ez így is marad egészen Rióig –, és annak is, hogy a futásra nagyon rámentünk, s volt egy edzőváltásom is a közelmúltban. 


Fotó: MTI

Most Barcelonában edzőtáborozik. Milyen munkát végez?
– Ebben a két hétben a futáson és a víváson van a hangsúly, de a többi számot sem hanyagoljuk el, a lovaglást kivéve, azt majd otthon gyakoroljuk. A válogatottal utaztunk ki, de csak a vívás közös, a többi edzést klubszinten végezzük. Brazil, argentin, német és cseh öttusázók is gyakorolnak itt, így a vívómezőny erős.
 
Mennyiben kell másként felépíteni az olimpiáig hátralévő hónapokat annak köszönhetően, hogy már nincs kvótakényszer?
– A világkupaszezon első állomása a kairói, amit én kihagyok, mert meghosszabbított alapozáson veszek részt. Az első versenyem ebben a sorozatban a riói lesz márciusban. A még az indulásért harcoló versenyzőknek minden viadalon ott kell lenniük, és mindent bele kell adniuk, míg nekem nem, így tudjuk a csúcsformát augusztusra, az olimpiára kihegyezni. Persze jó lenne újra dobogóra állni a vk-ban is, hogy önbizalmat adjon, de fontos az is, hogy gyakorolhatok a versenyeken, mindig lesz egy adott feladatom. 


Fotó: MTI

Miben kell előrelépnie a tavalyi évhez képest?
– A kombinált számban sokat lehet nyerni a jó futással és lövészettel, a mezőny nagyon elhaladt ebben, így most mi is nagyobb hangsúlyt helyezünk rá. Sokat javultam már, ez a fedettpályás versenyen is megmutatkozott, de még sok munka vár rám. 

Mennyit számíthat, hogy világkupaversenyen már ismerkedhetnek a riói körülményekkel?
– Bár voltam már Rióban, jó lesz újra feltérképezni a terepet, még úgy is, hogy úgy tudom, nem a végleges olimpiai helyszíneken rendezik a márciusi versenyt. Londonban is sokat jelentett, hogy az olimpia előtt kétszer is kipróbálhattuk a létesítményeket. 

Milyen emlékei vannak Brazíliáról?
– Versenyen és edzőtáborban is jártam már ott, és tetszett. Meleg van, és párás a levegő, de mindig jó hangulatban telt az idő. Nem volt gond a létesítményekkel, és a versenyeket is jól meg tudták rendezni, remélhetőleg az olimpiával sem lesz gond. A lovakkal ugyan időnként akadt probléma, ám a játékokra mindig jó lovakat szoktak választani.

Mennyiben épít a londoni tapasztalatokra?
– Remélem, előnyt jelent, hogy részt vettem már a játékokon. Az olimpia teljesen más versenyen, le sem lehet írni a különbséget, és én már tudom, hogy mi vár rám a nyáron. Londonban még kislány voltam, de úgy érzem, hogy Rióba már érett versenyzőként utazhatok ki, így a viadal is jobban sikerülhet.


Fotó: MTI

Fehérvári klubjánál az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsa a szakosztályvezető. Sokszor látja el tanácsokkal?
– Napi kapcsolatban vagyunk, sokat segít, a versenyzés mellett a szellemi-lelki felkészülésben is. Sokat beszélgetünk, az olimpia is gyakran szóba kerül.

Mekkora szerepet kap a mentális felkészülés?
– Hetente egyszer pszichológushoz is járok, és már egy ideje Rióval kelek és fekszem. Az ágyammal szemben ugyanis egy olimpiai embléma van, amikor felkelek, rögtön ezt pillantom meg. De figyelmeztetni sem kell, hogy mire készülök, a napjaim teljesen a játékok körül forognak.

Rióban mivel lenne elégedett?
– Jó lenne dobogóra állni, de ebben az erős mezőnyben a pontszerző helynek is örülnék. 

Névjegy - Kovács Sarolta

ÖTTUSA
  • 1991. március 12-én született Tapolcán
  • Klubja: Alba Volán SC 
  • 1998 óta öttusázik
  • Eredményei: egyéniben vb-ezüstérmes (2011), olimpiai 33. (2012), csapatban Európa-bajnok (2011), vb-ezüstérmes (2011, 2012), vb-bronzérmes (2009, 2015), váltóban világbajnok (2008, 2011), Európa-bajnok (2010, 2011)

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu