Telt ház előtt a cél csakis a továbbjutás lehet

A tavaly áprilisi krakkói diadal, az A csoportba jutás kiharcolása óta először lép pályára hazai környezetben a magyar hokiválogatott.
A holnap kezdődő olimpiai selejtezőben Rich Chernomaz együttese Lengyelországgal, Litvániával és a tallinni előselejtezőben diadalmaskodó Észtországgal kerül szembe a Papp László Budapest Sportarénában; immár bizonyosan telt ház előtt. A négy együttesből egy juthat el az utolsó selejtezőkörbe, amelyre szeptember 1–4. között három helyszínen, Fehéroroszországban, Lettországban és Norvégiában kerül sor.

Hogy a hétvégi kvalifikációs tornák győztesei közül ki melyik ágra kerül a folytatásban – Budapest mellett Cortina d’Ampezzo és Szapporo a házigazdája egy-egy selejtezőcsoportnak –, az a világranglistás helyezések alapján dől el. Ha minden a papírforma szerint alakul, a magyarok Lettországba utazhatnak, ahol a hazaiak mellett a németek és az osztrákok várnak majd rájuk (Magyarország legutóbb 1964-ben vett részt az ötkarikás téli játékokon).

S a Sportarénában nem is lehet más a cél, mint a továbbjutás kiharcolása. Az erőviszonyok alapján erre reális esélye van a magyaroknak, akik jelenleg 19.-ek a nemzetközi szövetség (IIHF) rangsorában, míg a litvánok a 25., az észtek pedig a 28. helyen állnak. A legveszélyesebb rivális a ranglista 22. helyét elfoglaló lengyel válogatott lesz, amelynek gyaníthatóan pluszmotivációt jelent, hogy a már említett krakkói divízió I/A csoportos vb-n éppen a magyaroktól elszenvedett 2-1-es vereség miatt csúszott le a feljutásról.

Igaz, Jacek Plachta keretéből hiányzik majd az egyik legjobb bekk, Adam Borzecki, akit nem enged el a német DEL2-ben szereplő csapata, a Bietigheim. Ám hiányzó a magyar oldalon is van a szárkapocscsonttörést szenvedő brianconi légiós, Magosi Bálint személyében.

Rich Chernomaz és stábja tegnap 24 tagúra szűkítette a névsort: a keretből a hátvédek közül Szabó Dániel és Szaller Márk, míg a csatároktól Galló Vilmos, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav és Somogyi Balázs került ki.

A végleges névsort a mai directorate-ülésen kell leadni; egy kapustól és egy mezőnyjátékostól kell még elköszönnie a kapitánynak. Akinek elsősorban amiatt fájhat a feje, hogy vasárnap matematikailag is bizonyossá vált: a keret gerincét adó Fehérvár AV19 számára véget ért az EBEL-szezon. Ez az olimpiai selejtezőben talán még nem okoz nagyobb gondot, de a májusi, oroszországi vb-re történő felkészülést semmiképp sem segíti.

A keret

Kapusok: Bálizs Bence (MAC), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár) Védők: Gőz Balázs (DVTK), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (MAC), Szirányi Bence (Fehérvár), Vas Márton (Fassa, olasz) Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew, Vincze Péter (Fehérvár), Hári János (Leksand, svéd), Könczei Áron (Debrecen), Nagy Krisztián (MAC), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Klagenfurt, osztrák), Vas János (Slavija Praha, cseh)

A program

Csütörtök
16.00: Lengyelo.–Észtország
19.30: Litvánia–Magyarország

Péntek
14.30: Lengyelország–Litvánia
18.00: Magyarország–Észto.

Vasárnap
14.30: Észtország–Litvánia
18.00: Magyaro.–Lengyelo.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu