Négy kontinensen folytatódik a munka

Kajak-kenu: 51 fős csapat utazik a külföldi edzőtáborokba.
Befejeződött a téli hazai alapozó időszak, a kajak-kenu válogatott tagjainak többsége külföldön, melegvízi edzőtáborban folytatja a felkészülést. A versenyzőkkel és a stábtagokkal együtt 51 fős csapat indul útnak, hogy négy földrész nyolc helyszínén szálljon vízre. Kárász Anna kajakozó már Floridában edz, és hamarosan erre a helyszínre utazik el párostársa, Vad Ninetta, valamint a tavaly K-2 500 méteren világbajnoki címet szerző Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó is. Fazekas-Zur Krisztina Kaliforniában készül, míg Kovács Katalin és Csipes Tamara a sevillai edzőtáborban dolgozik majd, ahogy a férfi kajakválogatott többsége is.

Dusev-Janics Natasa ezúttal Horvátországban gyakorol a válogatókra. Népes csapat indul Dél-Afrikába, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai pedig Abu-Dzabiban teszik vízre a hajót. Vajda Attila kenus Portugáliában készül majd. Kivételt szinte csak Vasbányai Henrik és Mike Róbert vb-aranyérmes kenusok jelentenek, hiszen itthon, a Gubacsi hídnál lévő Kolonics György Víziközpontban edzenek.

„Mindhárom szakágban vannak az olimpiai éremszerzésre esélyes versenyzőink.” - Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

Mindenki szeme előtt a riói szereplés lebeg, ehhez az első lépést a május 10–12-i válogatón lehet megtenni. A hiányzó három kvótát a duisburgi pótkvalifikációs versenyen lehet begyűjteni, majd a németországi helyszínen világkupaversenyt is rendeznek, amelyen már több számban eldőlhet az olimpiai indulás joga. A többi számban a júniusi Európa-bajnokság előtti válogatón derül ki, hogy kik utazhatnak az ötkarikás játékokra.

Storcz Botond vezetőedző a legnagyobb harcra itthon a női K-1 500-on számít, hiszen ez alapján áll össze a négyes is. A szakvezető úgy látja, a négy évvel ezelőttihez képest történt előrelépés, több számban is jobb eséllyel indulhatnak a magyarok.
 

Ösztönzőleg hat a hazai konkurenciaharc

Fotó: Katona László
Tótka Sándor: Dél-Afrikában folytatja a felkészülést a Molnár Péterrel 200 méteren világbajnok kajakozó

Hogy sikerült a téli alapozás?
– Az ősszel mellhártyagyulladás miatt több hetet ki kellett hagynom, de újult erővel kezdtem el dolgozni, és jól zajlott a felkészülés. Kemény munkát végeztünk, időnként vért izzadtunk, de megérte. Az edzőnk, Hűvös Viktor az adatok híve, szereti az egy évvel ezelőtti teljesítményhez viszonyítani a mostanit. A konditeremben ugyanazt a gyakorlatot 10 kilóval többel tudom elvégezni, noha kisebb javulás is nagy előrelépésnek számítana, vagyis sokkal jobban állunk, mint egy éve.

Hol folytatódik a felkészülés?
– Dél-Afrikába utazunk, ahol összesen 51 napot töltünk majd a kilencfős csapatunkkal. Tavaly is itt gyakoroltunk, és bevált a helyszín. Akadnak szórakozási lehetőségek is, lehet szörfözni, így nem fogunk elfásulni, de már az is feltölti az embert, ha megmártózik az óceánban.

Várja már az újbóli vízre szállást?
– Nagyon! Főleg azok után, hogy tavaly novemberben Sevillában álomszerűen mentünk Petivel. Már teljesen összecsiszolódott a párosunk, érezzük egymás mozdulatait, vagyis sokkal erősebb az egység, mint a milánói vb-n volt. Idén a lehető legtöbbet versenyezzük együtt, hogy minden tökéletes legyen.

Érzi már, hogy itthon mindenki a skalpjukra és az ezzel járó riói kvótára hajt?
– Igen, sok párossal kell megküzdenünk, és ez ösztönöz minket. Belekényelmesednénk a helyzetbe, ha a tavalyi vb-címmel együtt járt volna az is, hogy mi indulhatunk az olimpián. Nem szerettük volna, hogy csak egy hazai válogató legyen, imádunk versenyezni, és már itthon egy jó eredménnyel szeretnénk villantani. A többiek sem mondhatják azt, hogy megijednek tőlünk, de nekünk is nagyok a céljaink. Ha világbajnokként nem tudunk kijutni az olimpiára, akkor nem is érdemeljük meg a szereplést. Jó esélyünk van eljutni Rióba, de nem gondolok még ebbe bele, elsőként a válogatót kell megnyernünk.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu