Riói részvételt ér a világkupasiker

Minden jól alakult a férfi párbajtőrcsapat olimpiai kijutásához.
A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összetételű férfi párbajtőrcsapat saját kezébe vette a sorsát, és a vancouveri világkupaverseny megnyerésével kiharcolta a riói olimpiai részvételt. Így már 80 magyar sportoló riói indulása biztos.

A magyarok olimpiai részvételéhez az is kellett, hogy az egyiptomiak a világranglistán ne kerüljenek be az első 16 közé, mert ezzel Afrika helye felszabadult, illetve, hogy a dél-koreaiak a rangsorban maradjanak a legjobb négyen kívül.

Még a magyarok első találkozója előtt eldőlt, hogy Egyiptom nem jelent veszélyt a kvótára, mivel kikapott Japántól. A mieink a legjobb 16 között az olimpiai szereplésért szintén harcban lévő cseheket győzték le 30-22-re. Közben Dél-Korea is elbúcsúzott, így még egy fontos feltétel teljesült, majd egy körrel később a németek is kiszálltak a versenyfutásból.

A magyarok aztán a világelső franciákat verték 39-38-ra, fordulatos mérkőzés végén Rédli András hosszabbításban bevitt találatával, majd az elődöntőben a riói repjegyre bejelentkező észteket hasonló módon, 15-14-re múlták felül. 

A döntőben meglepetésre Kazahsztán következett, és a tét nem volt csekély: csak a győztes utazhat az olimpiára. A kazahok négy találattal is vezettek, de az utolsó három asszóra már magyar előnnyel fordultak a csapatok. Rédli András ezúttal is remek befejező embernek bizonyult, nem adott esélyt riválisának, és végül 42-36-os diadalra vezette a válogatottat.

A csapatkvótával a párbajtőrözők egyéni versenyében maximális létszámmal, három fővel lehetnek majd ott Rióban a magyarok.

Még nem elég

"Szörnyű volt. Én még ilyet nem éltem át, pedig nem ma kezdtem" - összegzett a magyar szövetség honlapjának a tavaly egyéniben világbajnok, 41 éves Imre Géza. - "Egész nap csak azt éreztük: ez megvan, de még nem elég. Nyitottunk a csehekkel, egy majdnem ki-ki meccsel. Aztán a negyeddöntőben megvertük azokat a világelső franciákat, akiket évek óta nem sikerült, de kiderült, hogy ez még nem elég. Aztán győztünk egy tussal az elődöntőben az észtek ellen, és kiderült, hogy még ez sem elég. Vége lett a napnak, és lassan felfogjuk, hogy már nem jön több ellenfél, olimpiai szereplést érő aranyat nyertünk! Rédli Bandi pedig fantasztikus volt!" - utalt arra, hogy befejező emberként a 2014-ben Európa-bajnok Rédli minden alkalommal nagyon koncentráltan vívott az utolsó asszóban, több alkalommal ráadástussal juttatta tovább a csapatot.

"Ez a magyar férfi párbajtőr-válogatott igazán megérdemli, hogy ott legyen az olimpián!" - szögezte le Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány. - "Akadtak az elmúlt évben hullámvölgyek, miközben egyéniben mindent vittünk, a csapatban néha nem sikerült, de a mai napon ismét igazolták a fiúk, hogy mekkora klasszisok."

A nőknél budapesten dől el a kvóta sorsa

A női párbajtőrözők Buenos Airesben versenyeztek, ahol a Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású csapat kilencedik lett. Ebben a szakágban a magyar válogatott nem indulhat a nyári játékokon, Szász azonban egyéniben kvótát érő helyen áll. Részvétele a március közepi, budapesti WestEnd Grand Prix-n dől majd el.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu