Megkezdődött a FIFA rendkívüli kongresszusa

Issa Hayatou rangidős alelnöknek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ideiglenes vezetőjének megnyitójával elkezdődött pénteken reggel Zürichben a szervezet rendkívüli elnökválasztó kongresszusa.
"Ez a kongresszus bizonyosan kulcsfontosságú lesz a FIFA történetében" - mondta a kameruni sportvezető, s hozzátette: "a világon mindenhol ránk figyelnek most." Hayatou az elnökválasztásról azt mondta, eljött az idő, hogy a tagok megtalálják azt az embert, aki alkalmas a szervezet vezetésére "ezekben a nehéz időkben".

A győzelemre és a poszt betöltésére a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket és Gianni Infantinót, az európai szövetség (UEFA) főtitkárát tartják a legesélyesebbnek. Mellettük Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember indul még a választáson.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az afrikai tagszövetségek szinte mindegyike Salman sejk mögött áll, Ausztrália és az Egyesült Államok a jordán herceget, az európaiak, valamint Kanada pedig Infantinót támogatják. Csütörtökön Japán, a Koreai Köztársaság, Kína, a Koreai NDK, Hongkong, Guam, Tajvan, Makaó és Mongólia szövetsége is Salman sejk támogatását ígérte.

Az elnökválasztás előtt a tagországoknak egy átfogó reformprogramról kell voksolniuk, az újítások akkor léphetnek életbe, ha a tagok háromnegyedes többséggel megszavazzák.

A választás várhatóan nem kezdődik el 13 óra előtt, s több fordulóval akár estig is eltarthat.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, ezt a fellebbviteli bizottság szerdán hat évre csökkentette.

 Megszavazták a reformcsomagot


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteki rendkívüli tisztújító közgyűlésén megszavazták azt a reformcsomagot, amelynek legfontosabb célja, hogy megtisztítsa a szervezetet a korrupciótól.

A 201 szavazó közül közül 179 támogatta a programot, míg 22 nemmel voksolt.

A reformprogram részeként megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A határozatok április 26-án lépnek életbe.

A FIFA végrehajtó bizottsága december elején hagyta jóvá a szervezet megtisztulását célzó reformcsomagot. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezető testület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét.

A reformok értelmében az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnek posztjukon, a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztják.

A tanácsban mind a hat kontinentális szövetséget képviseli majd legalább egy nő is. A vezető testület lesz a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu