Sokat hoznak a futók

Mintegy 1,78 milliárd forinttal járult hozzá a magyar GDP-hez 2015 két legjelentősebb futóversenye, az ehhez kapcsolódó adó- és járulékbevétel pedig 880 millió forintot tett ki.
Ez derült ki a Budapest Sportiroda (BSI) megbízásából, a KPMG által készített tanulmányból, amelynek főbb megállapításait Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismertette.

Mint mondta, a három esemény versenyzőinek száma 2015-ben meghaladta a 70 ezret, ami 22 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Több mint 80 országból 17 300 futóturista – futók és kísérőik – érkezett Magyarországra. Ők összesen 65 500 éjszakát töltöttek többnyire négycsillagos szállodában vagy bérelt apartmanban. A hazai indulók 60-70 százaléka vidékről érkezett a fővárosba, így ők is hozzájárultak a gazdasági hatásokhoz. A tárcavezető hozzátette: a turizmuson belül a futóturizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasági ág lehet a következő években.  

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója közölte: 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók létszáma. A legtöbben Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából érkeznek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is emelkedett.Indra Dániel, a KPMG szenior menedzsere elmondta: az őszi két esemény, a Wizz Air Budapest Félmaraton és a SPAR Budapest Maraton Fesztivál 700 millió, illetve 2,3 milliárd forintnyi új költést generált a hazai gazdaságban. Mivel ez a költés más gazdasági szektorokat is érintett, a teljes kibocsátás 4,44 milliárd forintra tehető.

Korábban Tarlós István főpolgármester olyan rendeletmódosítást helyezett kilátásba, amely korlátozná a Budapest belvárosában megrendezett futóversenyek számát. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes ennek kapcsán azt mondta: össze kell egyeztetni az igényeket, hogy a belvárosi lakók is jól érezzék magukat, és futóversenyekre is sor kerülhessen.

A cél az, hogy a Nagykörúton belül, a rakparton, az Andrássy úton és az Alagútban csak előre meghatározott számú versenyt lehessen rendezni.

Hozzátette: ennek mérlegelése során az is szempont, mekkora rendezvényről van szó, illetve mekkora múltra tekint vissza az esemény.
 
A három legjelentősebb budapesti futóverseny jellemzői


Forrás: BSI, KPMG

Magyarok és külföldiek

Átlagosan 19 751 forintot költöttek a hazai futóturisták a tavalyi SPAR maratonon, ami összesen 95,8 millió forintot jelentett.

A külföldiek esetében 178 ezer forint volt az átlagos összeg, ami 1,82 milliárd forint költést eredményezett.

Versenyek

A 30. Vivicittá Városvédő Futáson 3182 külföldi futó és kísérőik vettek részt. Összesen 12 442 éjszakát töltöttek Magyarországon.

A szeptemberi, 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon a résztvevők 13 százaléka volt külföldi: 2154 fő. A legtöbben Olaszországból érkeztek. 10 833 éjszakát töltöttek el Budapesten.

Októberben, a 30. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon 10 424 külföldi futó és kísérőik látogattak Magyarországra, és 42 242 éjszakát töltöttek el itt. A franciákon, olaszokon és briteken kívül sok svéd indult.

 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu