Sarapova megbukott a doppingteszten

Marija Sarapova, az oroszok korábbi világelső teniszezője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pozitív lett a doppingtesztje januárban, a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon.
A Los Angelesben tartott sajtóeseményen az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova azt mondta, hogy tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére.

Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát. "Hatalmas hibát követtem el" - ismerte el a világranglistán jelenleg hetedik helyezett, 28 éves teniszező, akit már hivatalosan is értesítettek a pozitív eredményről.

Sarapova hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

"Senki sem hibáztatható, csak én. Minden felelősséget vállalok a történtekért, hiszen az én testemről van szó. Nem tudom, milyen következményekre számíthatok, néhány nappal ezelőtt kaptam meg az értesítést, teljesen új ez a helyzet számomra. Nem akarom, hogy így érjen véget a pályafutásom. Nagyon remélem, hogy kapok még egy esélyt, és tovább játszhatok" - magyarázta Sarapova, aki leszögezte, hogy a meldoniumnak nincs teljesítményfokozó hatása.

Az orosz teniszezőt az amerikai Serena Williams búcsúztatta az idei Australian Open negyeddöntőjében, azóta sérülés miatt egyetlen tornán sem indult.

A WADA-elnök szerint egyéves eltiltásra számíthat

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint egyéves eltiltásra számíthat Marija Sarapova, az oroszok korábbi világelső teniszezője, aki hétfőn bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

"A meldonium használatáért rendszerint egyéves eltiltás jár" - jelentette ki Craig Reedie WADA-elnök. "Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1. óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán."

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor bizonytalan, hogy mire számíthat a 28 éves teniszező: több évre is eltilthatják, viszont ha a sportág nemzetközi szövetsége (ITF) csak kisebb figyelmetlenségnek tekinti az esetet, akkor elképzelhető, hogy tovább versenyezhet.

Az ITF a honlapján egyelőre azt közölte, hogy a vizsgálat lezárultáig felfüggeszti az orosz játékos versenyengedélyét.

A sportminiszter megvédte a teniszezőt, hátrálnak a szponzorok

Vitalij Mutko orosz sportminiszter a védelmébe vette Marija Sarapova korábbi világelső teniszezőt, aki hétfőn bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári ausztrál nyílt bajnokságon.

"Nagy szégyen ez Másának. Remélem, mihamarabb visszatér a pályára, mi mindenben támogatjuk őt" - jelentette ki kedden Mutko, aki mindenekelőtt a 28 éves játékos stábját hibáztatta a történtekért.

"Fél évvel ezelőtt a minisztérium minden sportszövetséget tájékoztatott arról, hogy a meldonium hamarosan tiltólistára kerül. Ezt az információt tovább kellett volna adni a sportolóknak. Innentől pedig az edzőké, orvosoké, fizioterapeutáké és szövetségi alkalmazottaké a felelősség" - hangsúlyozta a sportminiszter, hozzátéve: elképzelhető, hogy hamarosan újabb meldoniumos esetekre derül fény, mivel ez a szer elterjedt az orosz sportéletben.

Közben a világ legjobban kereső női sportolójának - aki tavaly 29,5 millió dollárral gazdagodott - szponzorai sorban függesztik fel az együttműködést. A Nike amerikai sportruházat-gyártó vállalat után kedden a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu