A földdel teszik egyenlővé a Puskást

A bontás ősszel ér véget, az építkezés télen kezdődhet.
Új szakaszához érkezett a Puskás Ferenc Stadion bontása: tegnap a lelátó felső karéjának vasbeton szerkezetét kezdte szétszedni egy munkagép. Az alsó karéj nagy része az elmúlt közel három hétben eltűnt, a korábban azt alátámasztó hatalmas mennyiségű földet markolók pakolják billencsekbe. A teherautók a közeli Szoborpark által körülvett részre, az ideiglenes lerakóba hordják rakományukat, amelyet az építkezéshez fognak újra felhasználni. Zajlik a világítótestek – jellegzetes alakjuk miatt csak zsiráfoknak nevezett – tartószerkezeteinek bontása is: a négy közül az egyik már eltűnt, egy másikat ottjártunkkor daraboltak fel.

Az 1953 augusztusában átadott stadionból a főbejárat felőli tornyon kívül semmi sem marad. Ezt az épületrészt a szocreál építészet kiemelkedő darabjának tartja az új stadion terveit jegyző Skardelli György, aki múzeumot álmodott a területére.

Az építész azzal is tiszteleg majd az eredeti stadion tervezői előtt, hogy az épület néhány elemében megidézi munkájukat. Az új aréna, akárcsak a régi, háromszintes lelátórendszerrel épül meg, és lépcsőtornyai (pilonjai) is emlékeztetnek majd a korábbi épületére. Ezek az elemek tartják majd a teljes, 65 ezer ülőhelyes nézőteret befedő tető szerkezetét is. 

Az új Puskás nem csupán labdarúgó-mérkőzések, de nagyszabású koncertek befogadására is alkalmas lesz. 

A stadion bontását október 5-ig kell befejezni, az építési munkálatok decemberben kezdődhetnek meg. Az új arénát a tervek szerint 2019 augusztusában adják majd át, 2020-ban pedig az Európa-bajnokság több mérkőzésének helyszíne lesz.     

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu