Vélemény

Covidos a férjem. Hogyan tovább?







Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.15.
PCR teszt covid-19 Covid karantén tünetek

Éva férjének a múlt hétvégén hőemelkedése volt, azóta kiderült, hogy elkapta a Covid-19-et. Éva két napja prüszköl, nem érez ízeket és szagokat, nagyobbik lányának pedig fáj a torka és a feje. Egyelőre kontaktszemélyként vannak nyilvántartva a rendszerben. A gépezet beindult, de nézzük, mi is történt az elmúlt néhány napban? Covid-napló, 1. rész.

Éva az utcán mindig maszkot visel (Illusztráció: MTI/AP/Claudio Furlan)

Géza vidéken dolgozik, mi Budapesten élünk a gyerekekkel és a kutyánkkal. Hétvégenként találkozunk. Múlt vasárnap 37.2 volt a testhőmérséklete és gyengének érezte magát. Hétfőn elutazott Nyíregyházára, akkor már több kollégája is gyengeségre, levertségre, lázra panaszkodott. A cég azonnal tesztelt mindenkit, rengeteg negatív eredmény volt a gyorsteszteken. Akinek viszont pozitív lett, azt azonnal PCR-re küldték, és kiderült, hogy bizony sokan betegek.

Géza fertőzöttségét a PCR teszt mutatta ki (Képünk illusztráció/ fotó:Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap)

A férjem egy hétfői negatív gyorsteszt birtokában azt vette észre, hogy szerdán már nem érzett ízeket és szagokat, de láza nem volt és nem is köhögött. Elküldték PCR-re, hiszen az ízérzékelés és a szaglás elveszítése az egyik jellemzője a koronavírusnak. Izgultunk, mert elmúlt 50 éves, COPD-s, cukorbeteg, magas a vérnyomása, szóval többszörösen veszélyeztetett. Ráadásul a kollégái között is különböző tünetek jelentkeztek: van, aki magas lázzal, szűnni nem akaró köhögéssel küzd, van, akinek a bőre fáj, de akad olyan kolléga is, akinek egyszer volt hőemelkedése és azóta tünetmentes.

Csütörtökön jelezte a férjem háziorvosa az OMSZ-nek, hogy valószínűleg fertőzött. Szombaton reggel hívták telefonon, hogy délután mennek hozzá tesztelni, úgyhogy ne egyen, ne igyon, ne mosson fogat és ne is kávézzon addig. A mintavétel az elmondása szerint kellemetlen volt, de nem fájt. Hétfőn megjött az eredmény: Covid-19 pozitív. Pedig akkor már semmilyen tünete nem volt. Most a hatósági karantén időszakot tölti Nyíregyházán.

Eközben a férjem első tünete után egy héttel nekem is elment az ízérzékelésem és a szaglásom, a nagylányom pedig a torkát és a fejét fájlalja. Mivel allergiaszezon van, és én allergiás vagyok, ez akár annak a számlájára is írható - vagy a covidéra, annak ellenére, hogy maszkot viselek az utcán, a boltban, de természetesen otthon már nem. A kamasz lányaim pedig reggel 6:50-kor indulnak el az iskolába, és akkor még hideg van, napközben pedig 35 fok is lehet, az is elképzelhető, hogy a nagylány "csak" megfázott. De amíg a férjem tesztje nem érkezett meg, nem mehettünk le a háziorvoshoz, illetve a gyerekorvoshoz sem.

Éva: "Amint megérkeztek hozzánk is az OMSZ emberei, hogy levegyék a mintát, folytatom a történetünket." (Fotó:MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco)

Amint megjött a teszt, hívtam a háziorvost és a gyerekorvost. Azzal a nappal karantént írt elő, de ez még nem a hatósági karantén, azt az OMSZ rendeli majd el, és ők teszik ki az ajtóra a piros cédulát. Most várom, hogy hívjanak, mikor jönnek tesztelni.

Rengeteg még a nyitott kérdés:

Mikor érkeznek? A doktornő szerint akár 4-5 nap is lehet, olyan sok a riasztás.

Mennyi idő, amíg a teszt eredményét megkapjuk? Néhány nap és az ügyfélkapun keresztül megnézhető, de olyan sok a riasztás, hogy akár egy hét is lehet.

Mi történik, ha negatív a teszt? A doktornő szerint az ő általa számolt 10 nap leteltével felszabadulunk, mehetek dolgozni, a gyerekek pedig iskolába.

Mi lesz, ha pozitív valamelyikünk tesztje? A doktornő elmondása alapján, az OMSZ elrendeli a kontaktkutatást, vagyis az én cégemnél és a lányom osztályában hivatalosan is értesítenek egyenként minden érintettet, hogy maradjanak otthon, és várják türelmesen, amíg a szakemberek megérkeznek hozzájuk mintavételre.

Ez alatt az idő alatt a barátnőm vásárol be nekünk: délután elküldöm neki üzenetben, hogy mit hozzon, leteszi az ajtó elé, becsenget és én akkor megyek ki, amikor már elment. Az összeget pedig naponta elutalom a számlájára. A kutyát egyelőre a tünetmentes lányom sétáltatja maszkban, kesztyűben, korán reggel és késő este, amikor már nincsenek sokan az utcán. A férjem online vásárol és házhoz szállíttatja az árut. Van egy applikáció, amit le lehet tölteni a telefonra, és akkor folyamatosan láthatják a hatóságok, hogy az elrendelt karantént betartják-e a betegek, de nem kötelező ezt használni, hiszen telefonon vagy személyesen ellenőrizhetnek szúrópróba szerűen.

Pillanatnyilag itt tartunk. Amint megérkeztek hozzánk is az OMSZ emberei, hogy levegyék a mintát, folytatom a történetünket. Eddig egy hete és egy napja életünk része a koronavírus. Szerencsére úgy tűnik, egy viszonylag enyhébb lefolyású betegségre kell számítanunk.

A mintavétel folyamata A PCR teszt előtt 8-12 órával tilos enni, inni és fogat mosni, ezektől a kórokozó felhígulhat, ezért nehezebben kimutatható. Orron és garaton át történik a mintavétel, az erre használt steril pálcák elsőnek a transzportfolyadékba, majd szobahőmérsékleten tárolva laboratóriumba kerülnek. Mintavételkor és a laboratóriumban mindenhol a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszabályai szerint járnak el.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás