Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől





Megőrjítik a budapestieket a várost hófehér szőnyeggel beborító kanadai nyárfák. A városlakókat bosszantja a nyári hóesés: a szél által röpített vattaszerű anyagot zavarónak és allergizálónak tartják, ráadásul a szél által halomba összehordott repítőszőröket veszélyesnek, visszataszítónak találják.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.05.05.
Módosítva: 2024.05.05.
nyárfa növényzet Vatta Budapest

Kiakadtak a fővárosiak a Budapestet zöldítő kanadai nyárfákra, ugyanis hetek óta megkeserítik az emberek életét a fákról hulló hófehér szöszök, amik hólepelre emlékeztető módon borítják az utcákat. A lakók szerint a szél által összehordott kupacok komoly veszélyt jelentenek – vizesen csúsznak, napsütésben gyúlékonyak –, nem beszélve arról, hogy a hófehér szöszök az emberre szállva felerősítik az allergiás reakciókat.

Poplar,Fluff,On,A,Tree,Poplar,Down,Ecology
Ezek a vattaszerű képződmények keserítik meg a városlakók életét – Fotó: baon

Lapunk úgy tudja, a főváros még 2017-ben hozott egy rendeletet, hogy 2025-ig gyéríteni kell a kanadai nyárfák állományát, ám a városlakók bosszúságát látva úgy tűnik, a projekt igencsak megtorpant. A Metropol Szabó Józsefet, a főváros korábbi főkertészét kérdezte a kanadai nyárfákról és a fák által okozott lakossági problémákról. A szakembertől megtudtuk, hogy a kanadai nyár vattaszerű képződménye a kétlaki növény szaporodásáért felelős, ugyanis ezekkel a repítőszőrökkel szállítja a magokat a nő ivarú egyed. 

Ez egy hibrid faj, amit Franciaországban városi fafajtának mesterségesen hoztak létre

— magyarázza lapunknak Szabó József, akitől azt is megtudtuk, ezt a fafajtát a 60-as 70-es években tömegével telepítették hazánkban, ugyanis ez a fa jól viseli a városi környezetet. Egy 40-50 éves példány éves szinten 400 kiló szennyeződést szűr ki, így valóban ideális városi fa, ám létrehozásakor arra nem számítottak, hogy ez a kellemetlen tulajdonsága ilyen bosszantóan felerősödik, megkeserítve ezzel a városiak életét.

The,Trunks,Of,Poplar,Light,Color
Így néz ki a kanadai nyár – Fotó: Severe

A repítő szőrei valóban veszélyesek lehetnek nagy mennyiségben, ugyanis rendkívül gyúlékony, esős időben pedig nagyon csúszik

– hangsúlyozza a szakember, aki szerint ezek a fák az év nagy részében hasznosak, csak néhány hétig okoznak kellemetlenséget, ráadásul, mivel csak a nő ivarú fáknak van repítőszőrük, elegendő csak a hím ivarú példányokat ritkítani. Szabó József szerint a kanadai nyár kizárólag akkor allergizál, amikor allergizáló pollenek tapadnak meg rajta, így valóban nagy koncentrációban tudja szállítani az allergéneket, bosszantva ezzel az allergiásokat.

Az allergiásoknak ez egy nagyon nehéz időszak, körülbelül 200-250-féle allergizáló növény van jelen Magyarországon, de ezek nagy része fűféle. Ezt az időszakot valahogy muszáj átvészelni

– zárja a szakember, aki úgy véli, a kivágásra ítélt egyedeket a jövőben kőrisekkel, ostorfákkal vagy Gingko biloba fákkal érdemes pótolni, melyek kiválóan alkalmazkodnak a városi klímához.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás