Hullámvasútra ültet minket az időjárás





A csütörtöki tavasz pénteken újra télre vált.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.01.19.
időjárás széllökések havazás

A csütörtöki intenzív felmelegedést pénteken markáns lehűlés követi: a legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt –1 és +3 fok között várható.

Havazás
Illusztráció / Fotó: Origo

Az éjszakai esőt napközben észak felől havas eső, havazás váltja, de ezzel együtt fokozatosan csökken a csapadék. Legtovább a déli és keleti határszélen, illetve a középső országrészben kialakuló összeáramlási zóna mentén számíthatunk havazásra. Az élénk, helyenként erős délies szél északiasra fordul, nagyobb területen megerősödik, az Észak-Dunántúlon, illetve a Zemplén térségében időszakosan viharossá is fokozódik. Emiatt 8 vármegyénkre is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet: keleten Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, nyugaton pedig Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyében ugyanis a széllökések meghaladhatják az óránként 70 kilométeres sebességet.

A Köpönyeg orvosmeteorológusa szerint kettős fronthatás terheli szervezetünket, de a hidegfrontra érzékenyekre gyakorol nagyobb stresszt az időjárás. Ilyenkor a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, és a sztrók kockázata is megnő. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív- és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt megnőhet a vérzésre való hajlam, és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások – figyelmeztet Pukoli Dániel.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás