Így szabadulhatsz ki a vízbe zuhant autóból





Ne legyen rá szükséged, de tudd!



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.03.27.
autó vízbe esés baleset víz híd

Ahogy arról kedden elsők közt beszámoltunk, Baltimore-ban egy hajó ledöntötte a Francis Scott Key hidat, amiről 7 autó is a Patapsco folyóba zuhant. A tragédia kapcsán a brit Metro utánajárt, hogyan lehet átvitt értelemben is megúszni egy ilyen balesetet

Igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat és tiszta fejjel, lépésről lépésre gondoljuk végig a kijutásunkat a süllyedő autóból (Fotó: Pexels/Yousef – Képünk illusztráció)

Első lépésként próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat és higgadt, tiszta fejjel, lépésről lépésre gondoljuk végig a kijutásunkat. Először is ki kell kapcsolni a biztonsági övet, vagy ha az az ütközéstől beszorult, át kell valamivel vágni, ezért célszerű ilyen eszközt is a kesztyűtartóba helyezni. Ha az autó a víz felszínén maradt, akkor sem lehet az ajtajait a víznyomás miatt kinyitni, ezért ilyenkor az ablakon vagy a napfénytetőn át jöhet szóba a menekülés. Ha az elektronika vagy a mechanikus ablakemelő nem működik, ki kell törni az üveget. Ehhez a legjobb eszköz a vészkalapács, amit a tömegközlekedési eszközök fedélzetén is el szoktak helyezni, de egy nehezebb tárgy is megteszi. 

Készüljön fel arra, hogy ha az ablak betörik, berobban a víz, ezért takarja le arcát, hogy megvédje az üvegszilánkoktól

– figyelmeztet a brit lap. 

Ha a kocsi elsüllyedt, akkor is az ablakokkal kell kezdeni, mert a befolyó víz kiegyenlíti a nyomást, így már akár az ajtón át is el lehet hagyni az utasteret. Ebben az esetben célszerű még odabent nagy levegőt venni, hogy elég legyen a felszínre jutáshoz. Célirányosan és gyorsan kell fölfelé úszni, de érdemes kerülni a túlságosan erőteljes mozdulatokat, mert azok több oxigént fogyaszthatnak.

Amikor sikerül felérni, azzal lehet megtakarítani energiát, ha felfekszünk a víz felszínére, miközben a mentésre várunk. Nem kell félni, az ilyen baleseteket általában mások is észlelik, és valószínűleg már úton van a segítség, mire valaki kijut az autójából, csak az első lépéseket kell jól odafigyelve megtennie, mert azoknál általában mindenki csak magára számíthat.





 





Ezeket olvastad már?
Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal

Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal

Érdekes nap a mai: különös hatások érik ezeket a csillagjegyeket

Érdekes nap a mai: különös hatások érik ezeket a csillagjegyeket

Fehér foltot látott az édesanya a fia szemében – Sokkolta a diagnózis

Fehér foltot látott az édesanya a fia szemében – Sokkolta a diagnózis

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás