Vélemény

Elég a kritikákból, Szalai Ádámmal a háborúba is elmennénk







Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.01.05.
Módosítva: 2022.11.10.
magyar válogatott szalai ádám

Hetek óta Szalai Ádám beszéde a téma. Az MLSZ legfrissebb kisfilmjéből kiderül, hogy a 33 éves csatár pár perccel a sorsdöntő Magyarország-Izland Eb-pótselejtező előtt olyan szónoklatot intézett a csapattársaihoz, hogy „felrobbant” tőle az öltöző. Az is „kardot” rántott, aki addig félszegen várta a kezdősípszót az év mérkőzése előtt.

„Emberek veszítik el a munkájukat a k.rva járvány miatt, 2020 miatt, emberek kevesebb fizetést kapnak a k.rva járvány és 2020 miatt. Ha valaki azt mondja, 2020, mindenki erre gondol majd. Mi itt, 90 vagy 120 perc alatt, ezt az évet meg tudjuk változtatni! Ez ne legyen nyomás, ez egy lehetőség, egy öröm, hogy mindenkinek itt olyan munkája van, hogy 120 perc alatt ezt az egész évet meg tudjuk változtatni! 14 millió magyar nézi majd a tévé előtt! Ma nincs olyan ember, aki elfárad, nincs olyan, aki leszegi a fejét, ma azt akarom látni, hogy mi vagyunk a gladiátorok! Bármi történik, nincs fáradtság! És aki a padról beáll, eldönti a mérkőzést! Hajrá, Magyarország!”

Szalait körbe állták a társai, ő pedig a megszállottakra jellemző fanatikus elszántsággal üvöltötte a fenti mondatokat. Felbecsülhetetlen, a meccs végeredményét tekintve döntő jelentőségű felszólalás volt. Akkor is meghatározónak mondanám, ha ennél többel nem járult volna hozzá a sikerhez a csapatkapitány.

Márpedig a kritikusai szerint többel valóban nem járult hozzá. Ők továbbra sem értik, miért kap még mindig szerepet a válogatottban. Lassú, körülményes, túlsúlyos, és technikailag csak átlagos – mondják róla. Ráadásul a csatárt a góljai minősítik, Szalai pedig a válogatott idei hat meccsén egyszer sem talált be. Ha ez nem lenne elég, ősszel a Mainzban egyetlen bajnokin sem kapott szerepet. Újévkor végre játszott, de csak csereként. Marco Rossi szövetségi kapitány mégis, gondolkodás nélkül, a válogatott kezdőcsapatába jelöli őt.

Nem véletlenül. Abban egyetértek, hogy Szalai játéka valóban nem látványos, nélkülözi a cseleket, és a fineszes megoldásokat. De ezt a korábbi szövetségi kapitányok, Dárdai Pál, Bernd Storck és Egervári Sándor sem kérték számon rajta, mégis rendszeresen beválogatták. Szalai ugyanis fizikálisan alkalmas arra, hogy a felrúgott labdákat megtartsa, párharcokat nyerjen, birkózzon a védőkkel, szabadrúgásokat harcoljon ki. Ha kell, hátul is besegít, labdát szerez, taktikailag fegyelmezett, és mindig a csapatérdeket tartja szem előtt. Ami pedig taníthatatlan tulajdonság, és kiderül a videóból: vezér a pályán és azon kívül.

Vajon véletlen volna, hogy ősszel a mainziak fellázadtak, amikor Szalait kitették a keretből? A magyar csatár kiállt a csapattársaiért egy elmérgesedett bérvitában, és a klub kipenderítette. Erre a társai bojkottálták a másnapi edzést. Szalai miatt. Vérprofi futballistákról beszélünk, akik súlyos eurómilliókat tesznek zsebre. Akárkiért ezt nem tették volna meg, vagyis a klubjában is hangsúlyos a jelenléte. Tíz éve Németországban, Európa topbajnokságban játszik. A Bundesliga egyik elismert, tisztelt labdarúgója.

Aki valaha készült már sorsdöntő meccsre egy öltözőben, pontosan tudja, mennyi lendületet és hitet adhat egy jó érzékkel előadott motivációs beszéd. Biztos vagyok benne, hogy Szalai Ádám a júniusi budapesti Európa-bajnokságon is előrukkol majd néhánnyal. Nálam ezért sem kérdés, hogy még mindig helye van a magyar válogatottban. Vele háborúba is elmennénk.









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás