Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék





300 helyen hibás a vakolat, ami már akkor elvált a homlokzattól, amikor bontották az állványokat. Aki szólt, attól megváltak...



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.04.24.
Módosítva: 2024.04.24.
városháza felújítás Karácsony Gergely Budapest

Több százmillió forintba és a budapestiek biztonságába is kerülhet Karácsonyék újabb amatőr húzása. Kiderült, hogy kontár munka volt a Városháza homlokzat felújítása

– jelentette be Szentkirályi Alexandra a Magyar Nemzet információira hivatkozva. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje arról is beszélt, hogy korábban a Városháza egyes munkatársai hiába jelezték a problémákat, inkább kirúgták őket az állásukból. 

 Nagyobb darabok is leszakadhatnak a vakolatból, amely számos helyen kong, vagyis elvált az épülettől – derül ki a Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumokból Fotó: RUZSA RANIA

Nemrég azt ígérte Karácsony, hogy öt év után befejezi a Városháza felújítását és eltünteti a parkolót, hogy a budapestiek parkként használhassák a teret. Megértem, hogy Karácsony Gergely pánikol minden számonkért hazugsága miatt, de nem kéne, hogy a budapestiek életét veszélyeztesse a kapkodva átadott kontár felújítással

–részletezte Szentkirályi.

1,8 milliárdos projekt, sok-sok pótmunkával

A mostanra megbukott Városháza-park kialakítása miatt lett volna fontos Karácsony Gergelynek a hátsó (Deák tér felé eső) épülethomlokzat felújítása. A közbeszerzést, majd a munkákat 2022-ben kezdte el a tenderen győztes cég alvállalkozója, amely gyakorlatilag az egész kivitelezést csinálta. Feladata a Városháza homlokzatainak, kapualjainak felújítása, és a kapcsolódó szigetelési, vízelvezetési, tereprendezési, nyílászáró-felújítási és elektromos kivitelezési munkák elvégzése lett volna . Karácsony dédelgetett álma 1,4 milliárd forint volt, de mire a kivitelezés véget ért, a pótmunkák miatt 1,8 milliárd forintnál állt meg, de csak pillanatnyilag, hiszen további pótmunkák várhatóak. Ebben a tekintetben is érdekes, hogy vehették át Karácsonyék a munkát, ha az már az állvány elbontásakor is láthatóan rossz volt. A hibás részek után járó pénzt még 2022-ben kifizették a kivitelezőnek, és azóta sem kérték vissza, sőt, 2024-ben újabb százmilliókat fizethettek ki javítás nélkül.   

300 helyen hibás vakolat: kirúgták a "rugalmatlan" dolgozókat

Miután nyilvánvalóvá váltak a problémák, amelyeket a Főpolgármesteri Hivatal üzemeltetési és fejlesztési főosztályának munkatársai, és a műszaki ellenőr ezt jelezte Szabó Nándor főosztályvezetőnek. A Magyar Nemzet információi szerint Szabó minderről tájékoztatta a Közbeszerzési és Projektmenedzsment Főosztályt, így idővel a vezetők: a főjegyző és a Városháza legmagasabb rangú politikusai is értesülhettek a problémákról. A főosztályvezetőre és csoportvezetőjére maradt viszont a feladat, hogy a műszaki ellenőri és hivatali akadékoskodást lesöpörje az asztalról–írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint az utolsó csepp az volt, amikor a főosztályvezető a helyettesétől várta, hogy írjon alá 2024 elején egy olyan dokumentumot, amely igazolja az elvégzett munkák soron következő ütemének teljesítését, amellyel a projekt kilencven százalékig elkészült volna. Ezzel párhuzamosan pedig egy 330 millió forintos kifizetést is lehetővé tett volna a szignálandó dokumentum.

Az alkalmazottak azonban megtagadták az aláírást. Az építkezés műszaki ellenőre ugyanis részletesen feltárta a problémákat, amelyeket a hivatalos dokumentumokban, így az építési e-naplóban is jelzett. Elkészült például egy úgynevezett homlokzati hibatérkép, amelyen az látszott, hogy 2024 elején több mint 300 helyen volt hibás a vakolat.

A helyzet végül addig eszkalálódott, hogy aki nem volt hajlandó tanúsítani a kivitelezés megfelelő voltát, azt eltávolították. 

Több négyzetméteres, több tízkilónyi anyag hullhat a mélybe

A műszaki ellenőrzést végző mérnök precízen meghatározta a problémákat, amelyek igen súlyosnak tűnnek. Ha ilyen vakolatleválás bekövetkezik, akkor akár több négyzetméteres, több tízkilónyi anyag hullhat a mélybe a Városháza homolkzatának udvar felőli részén. A Nemzet úgy tudja, a kivitelező nem volt hajlandó a műszaki ellenőr kérésére a vakolatok műszeres ellenőrzésére, így nincsenek úgynevezett tapadási vizsgálatok.

Karácsony Gergely a még a saját háza táján sem tud rendet tenni. Az elmúlt 5 évben Karácsony csak ígérgetett, de sem "zöld parkot" nem csinált a Városháza udvarán, sem maga az épület nem készült el...

 





 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás