Hihetetlen kutatás: a terhesség után fiatalabbnak néznek ki a nők





A terhesség öregít, a szoptatás fiatalít. Új kutatásokkal bizonyították, hogyan reagál a női szervezet a terhességre és miért fiatalodnak a nők a szoptatás alatt. Utánajártunk miről is van szó!



Megosztás
Szerző: Oszlányi Gyöngyvér
Létrehozva: 2024.04.16.
kutatás szoptatás öregedés terhesség

A nőket megfiatalítja a szülés! Ez valami tréfa? Vagy tényleg van tudományos alapja? Ennek járt utána az a kutatás, melyet a Harvard Egyetemen végeztek.

A szoptatás fiatalít
Új kutatások vizsgálták, hogyan reagál a női szervezet a terhességre és miért fiatalodnak a nők a szoptatás alatt Fotó: New Africa

Amióta szültem sokkal fiatalabbnak néznek az utcán” – említette egy kismama, amikor annak jártunk utána, hogy tényleg igaz lehet-e mindez.

A nők közül sokan tapasztalják azt a jelenséget, hogy gyorsabban öregednek a terhesség alatt. A szülés után ez a a folyamat egy pillanat alatt megszűnik és többen fiatalodnak a szoptatás alatt.

Az agy is átprogramozódik

A kutatók azt vizsgálták, hogy az öregedés tényleg lineáris-e, vagyis korral jár és a sejtjeink károsodása visszafordítható. A kutatás során kiderült, hogy a terhességet a szervezet stressznek éli meg és ezért molekuláris szinten gyorsabban kezdenek a sejtek öregedni. De ez érthető, is mivel egy új élet kihordása nagy teher a női szervezetnek. A várandóság alatt a női szervezet hatalmas változásokon megy keresztül, a medencecsont is szélesedik a terhességi hormonok az egész szervezetet befolyásolják. A nők teste ilyenkor sokkal nehezebben reagál mindenre, mert a figyelem az utód létrehozására irányul. De ez csak ideiglenes állapot, ami visszafordítható. A kutatók 120 nőtől vettek vért a terhességük különböző szakaszaiban és 65 nő adott vérmintát a szülés utáni időszakban. 

Az eredmények döbbenetesek voltak

Arra jöttek rá ezeknél a vizsgálatoknál, hogy az öregedés visszafordítható. Rekordidő alatt azok a nők fiatalodtak vissza jelentősen, akik szoptattak, vagy akiknek alacsonyabb volt a testtömegindexük. Akiknek a terhesség előtt is nagyobb volt a testsúlyuk, azok lassabban nyerték vissza biológiai korukat. A terhesség 9 hónapja alatt átlagosan 1,4 évvel megelőzték kronológiai életkorukat a nők. De ez a felgyorsult öregedés a szülés után három hónappal  nem folytatódott és a nők 3–8 évvel fiatalabbnak tűntek.

A szülés után három hónappal az egyének biológiailag fiatalabbnak tűntek, mint a terhesség késői szakaszában

 – Kieran O’Donnell, a tanulmány vezető szerzője, a Yale School of Medicine orvostudományi professzora.

Ami nagyon meglepő volt számunkra, az a biológiai életkor kifejezett megfordulása

 – mondta a professzor. A szoptatás viszont felgyorsította a gyógyulás ütemét és a szoptató nők átlagos biológiai életkora körülbelül egy évvel alacsonyabb volt, mint a tápszert használóké. 

A kutatók még nem tudják, hogy ez a szoptatással összefüggő testtömeg-csökkenés vagy más okok miatt következett be. O’Donnell hozzátette, hogy ez a vizsgálat a sejtek szintjén mérte a fiatalodást és nem azonos a hétköznapi érzelemben vett fiatalodással. A kutatás célja, hogy megtudják a stressz hogyan befolyásolja a szervezetet vagy a várható élettartamot. Erre keresi válaszokat a professzor. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Már semmi sem szent? Bezárt üzleteket használnak wc-nek a hajléktalanok a lakótelepen

Már semmi sem szent? Bezárt üzleteket használnak wc-nek a hajléktalanok a lakótelepen

Egy irodalmi korszak lezárult: a bemutató előtt napokkal halt meg a legendás író

Egy irodalmi korszak lezárult: a bemutató előtt napokkal halt meg a legendás író

Durva melegedés kezdődött, de vajon mit hoz számodra május 1-je?

Durva melegedés kezdődött, de vajon mit hoz számodra május 1-je?

Égnek a kiscsibék: baromfineveldében keletkezett tűz Imrehegyen

Égnek a kiscsibék: baromfineveldében keletkezett tűz Imrehegyen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás