Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket





A mai napon, azaz április 25-én igazoltan hiányozhatnak a lányok a suliból, ugyanis pályaorientációs nap lesz az ország több nagyvárosában. Ezen a napon tartják ugyanis a lányok napját!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.25.
ez lesz ma egyetem pályaválasztás

Április 25. a lányok napja

A lányok napja egy országos, szakmákat népszerűsítő, pályaorientációs nap diáklányok részére. Ez alkalomból országszerte ismét kinyílnak az egyetemek, kutatóintézetek, gyárak és irodák kapui a felső tagozatos általános és középiskolás lányok számára. Interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az eseményt a Nők a Tudományban Egyesület 13. alkalommal szervezi meg. Budapesten több tucat helyszínen – többek között a BME-n, a Telekomnál, az ELTE-n, az E.ON-nál – várják a lányokat, de lesznek programok például Pécsen, Debrecenben, Miskolcon, Tatabányán, Nyírbátorban, Győrben, Dunaújvárosban, Veresegyházon, Székesfehérváron, Kaposváron, Gyöngyösön, Kecskemétet, Makláron, Hatvanban, Környén. További információ a programokkal kapcsolatban itt érhető el.
 

Two,Elementary,Students,Taking,A,Picture,Of,Themselves,Inside,The
Ma van a lányok napja – Fotó: stockfour /  Shutterstock

84 éves lett a Keresztapa sztárja

Al Pacino amerikai színész, producer, rendező 1940-ben ezen a napon született Dél-Bronxban. Ismertebb filmjei: Ismerős játékok; A bennfentes; Fedőneve: Donnie Brasco; Az ördög ügyvédje; Richárd nyomában – színész, producer; Egy asszony illata; Glengarry Glen Ross; Dick Tracy; A sebhelyesarcú; Madárijesztő; és persze a Keresztapa.

A golyóstoll szabadalmát is ezen a napon nyújtották be

Bíró László József töltőtoll néven nyújtotta be a szabadalmát 1938. április 25-én a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Bíró László József pályafutását egyébként az orvosi egyetemen kezdte, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sok mindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. Elismertségét bizonyítja többek között, hogy választott hazájában az ő születésnapja, szeptember 29. az argentin feltalálók napja.

A napelem prototípusát is ezen a napon mutatták be

Méghozzá 70 évvel ezelőtt a New York-i Bell Laboratories. Daryl Chapin elektromérnök, Gerald Pearson fizikus és Calvin Fuller kémikus közösen mutatták be találmányukat. Ez volt ez első napelem, amivel használható mennyiségű energiát lehetett előállítani. A napelemhez szilikont használtak, ami később a számítógépek chipjének fontos alapanyaga lett.

napelem, napkollektor, napelemes pályázat
Alig 70 éve léteznek napelemek – Fotó: AlyoshinE /  Shutterstock

Április 25. a maláriaellenes küzdelem világnapja is

Az Egészségügyi Világszervezet ezt a napot jelölte ki még 2009-ben a malária elleni küzdelem világnapjának. Becslések szerint évente egymilliónál több ember, naponta háromezer kisgyermek hal meg ebben a betegségben, a megbetegedések száma pedig évi 350 és 500 millió között ingadozik. Mindezt úgy, hogy a malária gyógyítható.

Elkészült a Magyar Vöröskereszt új applikációja

Az új, Véradás nevű telefonos applikáción keresztül bárki tájékozódhat a hozzá legközelebb lévő véradási helyszínről vagy a kedvenc véradási helyszínén történő legközelebbi esemény időpontjáról. Az applikáció iOs és Android rendszereken egyaránt elérhető, ingyenes, és a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan zajlik a fejlesztése.

És ha már véradás, ma 4 helyszínen várja az önkénteseket a Vöröskerszt

  • 07:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.);
  • 11:00–18:00 óra között a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051 Budapest, Arany J. u. 31.);
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.);
  • 10:00–15:00 óra között pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (1083 Budapest, Práter u. 50/A)

Mától melegszik az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön nyugat felől csökken, gomolyosodik a felhőzet, így már csak záporok fordulnak elő. 9-14 fok valószínű. Erős lesz az ÉNy-i szél.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Tilos megállni április 25-én 6 órától 21 óráig a IX. kerületben a Közraktár utcában a Bálna Honvédelmi Központ szervizútjának mindkét oldalán. Április 25-én 6 órától április 27-én 16 óráig az V. kerületben a pesti alsó rakparton a Lánchíd északi oldalán található parkolóban, április 25-én 7 órától április 26-án 18 óráig pedig az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán a Széchenyi tér és a Wekerle Sándor utca között, valamint a hotel mögötti parkolóban.

Robotorgona-előadás lesz a Magyar Zene Házában

Április 25-én egy különleges zenetörténeti utazáson vehetünk részt a Magyar Zene Házában: a Kreatív Hangtér kísérleti robotorgonája egy rendhagyó repertoárt kelt életre. Felcsendülnek többek között Bach és Mozart remekművei, de a Queen és a Beatles slágerei sem maradnak el. További részletek a koncerttel kapcsolatban itt érhetők el.

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart a Corvinus Egyetem

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. Az esemény részletes leírása itt található.





 





Ezeket olvastad már?
Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás